От х:

Днес в x:

Доброволци агитират по домовете да се гласува на референдума

3000 доброволци от „ДНЕС” в цялата страна, от които 15 в нашата община ще агитират и призовават гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум. Движението настоява за нов Закон за референдумите, внася своите предложения до пролетта.

Гласувайте!
„Похвално е, че повече от две десетилетия след началото на демократичните реформи у нас най-сетне българските граждани ще имат възможност да изразят позицията си чрез пряко допитване. Проблемът е, че след като „пропуснаха“ да ни попитат за затварянето на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за членството в НАТО и ЕС, и за ред други неща, сега политиците решиха да прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да се гласува!”

Като гражданско, неангажирано политически движение, „ДНЕС“ няма да се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това на съвестта и свободната воля на българските граждани и симпатизантите си. За „ДНЕС” по-важно от всичко е гражданите да бъдат обективно информирани за ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест!“.Позицията на Движението,е че е изключително важно българите да проявят активност и да отидат до урните на 27 януари, тъй като е важно за една демократична европейска държава да чуе гласа на гражданите.Ние от „ДНЕС” смятаме,че политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори.

От Движението призоваваме гражданите да гласуват масово и по съвест, като за да формират позицията си, преди това трябва да се информират добре по темата на вота, защото това е реалната демокрация и това е смисълът гражданите да направят избор на своето бъдеще и това на децата си.

Във връзка с това Гражданско движение ”ДНЕС” започва информационна кампания във всички населени места, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика. Над 3000 са доброволците от Движението в страната, от които 15 в нашата община, които ще обикалят по домовете на хората за да информират гражданите чрез брошури „самиздат”, как максимално информирано да направят своя избор.

Позицията на „ДНЕС“, е че настоящият закон е неефективен, неработещ и, като цяло, недемократичен. Законът поставя участието на гражданите в управлението на държавата на формална основа, а реални измерения на гражданския вот практически няма.


Във връзка с това, от „ДНЕС“ настояват за спешно приемане на изцяло нов Закон за референдумите, който да гарантира на българските граждани и данъкоплатци, че ще имат реално участие при вземането на управленски решения от национално и регионално значение. Това трябва да бъде закон, който да задължи по недвусмислен начин управляващия елит да се съобразява с решението на своите избиратели извън тяснопартийните интереси и политика.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини