От х:

Днес в x:

Почва броенето на пилците през зимата

Доброволци от Българското дружество за защита на птиците, експерти от Регионалната екоинспекция, Зелени Балкани и прочие орнитолози провеждат този уикенд голямото броене на пилци през зимата. В ранни зори, екипите ще обикалят по-значимите водоеми в областта и прилежно ще записват числеността на водолюбивите птици, зимуващи там.

Така нареченото среднозимно преброяване на водолюбивите птици се провежда традиционно през януари. Това е официално приета методика по света за мониторинг на пернатите видове. Провежда се за 37-ми път. В България на задължителен контрол подлежат 50 територии, признати за естествени местообитания на водолюбивите видове. Тяхното отчитане осигурява данни за 98% от числеността на презимуващите в страната популации. Освен това ще се провери състоянието на влажните зони в Републиката и евентуално ще се отстранят заплахите за птичите видове.

Орнитолозите ще посетят 200 водоема плюс Черноморското крайбрежие. На фокус в хасковско ще са язовирите „Студен кладенец”, „Кърджали”, „Ивайловград” и „Боровица”, както и множество по – малки язовири в Източни Родопи и Сакар планина. Традиционно се следи числеността на водолюбивите птици на язовир „Тракиец”, както и водоемите в община Харманли.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини