От х:

Днес в x:

Спасяват хасковските бездомници в домове, те-препълнени

Хасковският бездомник Кирчо на няколко пъти бе на път да загуби краката си в студовете

Бездомниците в хасковско да бъдат въдворени в домове, за да оцелеят през зимата. Това е същността на започналата кампания на държавните институции и общините из областта. Към момента са регистрирани официално 4-ма бездомници, неофициално са над 20 коментира експертът в социалните Стефан Манахилов. Идеята е в Димитровград бездомните да се настаняват в общински жилища. В Хасково-в дома за възрастни хора на Кенана и в психодиспансера. Намесата на службите трябва да започне когато температурите трайно паднат под нулата. Което вече е факт към момента. 

Брутална статистика обаче проваля добрите намерения. 

Всички домове за възрастни хора в областта са препълнени, има и десетки чакащи. Тенденцията е страшна, признават социалните. На практика изоставянето на възрастните на милостта на държавата взима главоломни размери. 

От 160 места в Старческия дом, заети са 156. Има цели 17 чакащи, някои от които с месеци. В дома в Харманли са заети 38 от 40-те места места, при 4-ма чакащи. 20 от 20 е запълнен домът в Ивайловград. 

Все повече стари хора обаче са с ментални отклонения. В институциите , които могат да се грижат за тях обаче е страшно. 105 чакат за дома за жени с психични разстройства в Пъстрогор, а местата там са заети на 100%- 70 от 70. Цяла година отне настаняването там на хасковската бездомница Нефизе, която спеше на минусови температури по хасковските спирки. За дома за мъже в Радовец чакащите са още повече- 195-ма. Там са заети 73 места от 75 налични. На практика няма законово основание, бездомниците да прередят чакащите, понякога от месеци, хора. Въпреки че направиха компромис с Нефизе, от Психодиспансера не са длъжни да бъдат приют, особено на фона на ескалиращите в момента нервни разстройства. 

Причините за повсеместното изоставяне на възрастните в домове са комплексни, смятат експерти. Най-сериозните са, че цели семейства млади са на гурбет в чужбина и немощните им родители остават без подкрепа. В други случаи децата пък нямат финансовата възможност да се грижат за себе си, камо ли за възрастните си родители, особено ако те са болни.

Г.Христов

Настаняването става със съгласието на бездомниците. Йордан не ще
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини