От х:

Днес в x:

Хасковски фирми хранят безплатно спортисти, те се млатят качествено

Класически момент от Кудо схватка

Напук на Онзи, който се смяташе за цар на българите, безплатен обяд има и то за спорта. Три хасковски фирми осигуриха безплатна храна за участниците в държавното първенство за деца и юноши по Кудо, което днес се проведе в родния си град. Кудото е единствената федерация, която е регистрирана в Хасково.

Първенството мина безупречно, като заслугата е главно на замобластният Николай Нанев, който привлече и доста спонсори. Колбасарите от „Дент”, сладкарите от „Наслада” и хлебозавод „Тракия” пък осигуриха обедната трапеза за децата в хасковски ресторант.

50 малки каратисти от цялата страна мереха удари в зала Спартак. Ентусиазмът им понякога сериозно надвишаваше капацитета на обилните протектори. Спортистите бяха със защити на главите, торса и крайниците, но нищо не спасяваше от болезнените ключове.

Особено интригуващо бе при девойките. Тинейджърите си спретнаха класически и много свиреп дамски бой-с юмруци, ритници, захвати, само дето нямаше дърпане за косите/те бяха скрити в каска/. Най-голямата атракция бе мачът между Ренета Тенчева от Хасково и Марияна Чолакова/на снимките/, които предложиха пълната палитра на каратето. Марияна издържа на много удари, но накрая се предаде на майсторският ключ на опонентката си, която докара единствената титла за Хасково. И юношите не оставаха по-назад. Даниел Стоянов и Валентин Вълчев се налагаха до припадък, накрая Вълчев падна по гръб.

Кудото е един от много малкото спортове, където е разрешено да удряш противника с всяка част на тялото и по всяка част на тялото. Можеш да налагаш с лакти, колена, дори и глава. Стилът предлага и борба. Въведените ограничения са само за ударите в тила и в гърба.

Освен титлата на Ренета, сребърен медал за местната школа спечели и Даян Бабанов при момчета до 13 години, а Любомир Латунов и Божидар Делчев се окичиха с бронза.

Добрата новина за този млад спорт/ в България се развива от 2005-та/ е, че в последните месеци на годината Кудото се сдоби с държавен лиценз. Това означава, че от следващата година, спортът ще се финансира от държавния тотализатор. За сравнение прословутото ММА няма такъв лиценз в страната ни.

Г.Христов

Даниел Стоянов просна съперника си Валентин Вълчев
Хасковлийката Ренета Тенчева в наказателна акция
Ох! Добре, че са момиченца
Женски инстинкт: Друго си е за косата
Тежък шут в корема
Всичко свърши с ключ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини