От х:

Днес в x:

Бебе на многодетно семейство умря от недохранване

5 месечно бебе на многодетно семейство от симеоновградското село Константиново е починало от недохранване в събота. Днес бе аутопсията, която потвърди, че момиченцето е починало буквално от глад. Детето е било хранено само с каша от брашно, поради което организмът не е набавял необходимите вещества за развитието си. Детето развило белтъчен синдром, имунната му система се сринала. Комбинацията от болести и липса на добра храна е довела до смърт.

Момиченцето е било 6-тото дете в семейството. Родителите му не работели от години. Заради липса на пари, преди време те изгубили друго пеленаче. То заболяло от пневмония и се споминало преди да навърши два месеца.

Спешна проверка на условията в които се отглеждат децата ще извършат утре димитровградските социални, под чиято юрисдикция е община Симеоновград. Вариантите за ефективна намеса са два. Първият е подкрепа за семейството, изразяваща се във финансова помощ и включването в програми за „повишаване на родителският капацитет“. Ако обаче има риск за останалите деца/повечето- до 7 годишна възраст/, следва извеждането на децата от дома. Ще се търси настаняването им при роднини или в социални заведения.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини