От х:

Днес в x:

Министър Караджова: Кметът ви е лъжец

Нона Караджова показва лиценза за зоопарка в Хасково

„Пристигнах в Хасково лично да опровергая лъжите на вашия кмет и арогантните нападки срещу министерството на околната среда и водите. Ще опровергая с факти и документи манипулативно изнесените от него данни“. Това заяви на пресконференция днес в Хасково министър Нона Караджова.

Haskovo.net припомня,че на сесията в петък градоначалникът нападна държавните институции и ги обвини в саботиране на развитието на града. По адрес на екоминистерството конкретно заяви, че искат да затворят зоопарка в Хасково.

„Твърденията на кмета Георги Иванов са абсолютно безпочвени“, заяви Нона Караджова.

Тя обясни, че зоопарковете в страната трябва да отговарят на изискванията на Наредба №6 от 2003 година, която пък е съобразена с нормите в ЕС.

През юни 2009 година зоопаркът в Хасково получава лиценз. „Той е издаден преди аз да стана министър, уточни Караджова. В него имало 6 условия и 16 подусловия, които трябвало да бъдат изпълнени в 2-годишен срок. 2 години по-късно, през юни 2011 година, станало ясно, че са изпълнени само 3 от всички тези условия. „При това те са били изпълнени от РИОСВ Хасково, а не от общината, но това в крайна сметка няма значение. Въпросът е, че още през юни миналата година аз трябваше да подпиша заповед за затваряне на тези зоопаркове, които не отговарят на условията. Сред тях беше и зоопаркът в Хасково. Аз отказах да подпиша такава заповед“, заяви Караджова. Тя уточни, че отказът й да затвори зоопарковете, неотговарящи на европейските изисквания, може да доведе до стартиране на наказателна процедура срещу България от страна на Брюксел.

„Поех този риск. Решихме да започнем консултации с общините, в които има такива зоопаркове. Поканих кметовете на тези общини в министерството. От община Хасково не дойде никой – нито кмет, нито заместник, нито дори управителят на зоопарка“, разказа Караджова.

Тя допълни, че едва на 17 октомври 2012 година община Хасково е внесла в РИОСВ проект за реконструкция на зоопарка. От екоинспекцията дали положително становище и така проектът на 18 ноември е бил внесен в МОСВ. „В момента експертите ни работят върху него и в най-скоро време ще има становище“, допълни Караджова.

Минути след пресконференцията на министър Нона Караджова от община Хасково дадоха контра брифинг. На него беше заместник кметът Недялка Станева. Тя каза, че думите на кмета Георги Иванов на сесията са били провокирани от разговор между служител от общинската администрация и министерския чиновник Руслан Сербезов. В отговор на въпрос какво става със съгласуването на проекта за зоопарка, Сербезов отвърнал: „Какво съгласуване на проект? Ние ще ви затваряме зоопарка“. По-късно министерският чиновник отрекъл да е казвал тези думи.

„Опитваме се според възможностите на общинския бюджет да реконструираме зоопарка. От министерството не дават един лев за това. Справяме се сами доколкото можем. Остана да изпълним само изискванията за мечката, лъвовете и елена“, обясни Станева. Тя обаче бе категорична, че зоопаркът трябва да го има.

На същото мнение бе и министър Нона Караджова. Тя също заяви, че ще направи всичко по силите си, за да се запазят зоопарковете в страната.

Ситуацията обобщи областният управител Ирена Узунова: „Проблемът е, че с община Хасково не може да се води диалог. Когато има диалог, въпросите се решават, а когато не могат да се изгладят противоречията, се отива в съда. И в това няма нищо злонамерено. Но е по-лесно да размахаш пръст от трибуната в ОбС и да ръсиш обвинения срещу някого, който не може да се защити“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини