От х:

Днес в x:

2 години затвор за хвърлен домат по парламента?

Срещу Николай Колев-Босия има заведено прокурорско дело – грози го затвор от 2 г., след като замери сградата на парламента с домат в знак на протест срещу властта, съобщи самият поет-дисидент.

Николай Колев беше арестуван във вторник заради личната му протестна акция срещу властта, изразена чрез замерянето на сградата на парламента с развален домат.

„Чакаха ме полицаите пред парламента, тъй като аз бях предупредил още преди седмица институциите какво смятам да правя. Още предната вечер ме предупреди кварталният полицай да се откажа от проявата на недоволство”, каза Босия пред bTV и допълни, че тази сутрин не бил освободен от ареста, а изгонен. „Казах, че искам да ме изведат оттам превъзпитан, за да не допусна същата „грешка”.

Известният дисидент, който в свой блог изразява непреклонните си граждански позиции срещу управлението на България, потвърди, че е пратил по едно протестно писмо до всички основни институции.
„Те са отговорни за състоянието на България в момента. Те обаче не ми отговориха, не ме и поканиха на разговор. Затова предприех тези действия”, допълни Николай Колев.

По думите му парламентът е бил първи в списъка с взети „под доматен прицел” институции, тъй като той взима политическите решения.
„Но аз се съмнявам, че сме парламентарна република, при положение, че президентът бутна така лесно едно решение на Народното събрание - за Марковска”, каза още Босия.

Личната му съпротива срещу „политическия произвол” у нас била провокирана от хвърленото през октомври доматено пюре по сградата на столичната Съдебна палата. Според дисидента този протест е бил правилен като идея, но не и като изпълнение, тъй като е бил направен през нощта и анонимно. Затова той самият искал да даде пример на младите.

БСП излезе с декларация по случая с Босия

"Колко българи изключват телевизора, когато видят как от екрана г-н Борисов и българският Брад Пит (има предвид Симеон Дянков, който на шега се опреличи на "Брат Пит с очила" - б.р.) се хвалят с постиженията и внушават, че хората живеят все по-добре и по-богато", колко българи са наясно, че голяма част от решенията на тази власт обслужват конкретни икономически и политически интереси на олигархични кръгове, колко са оскърбени от липсата на елементарна справедливост и перспектива за себе си и за държавата. Всички ли ще арестувате? Няма да ви стигнат РПУ-тата." Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев , цитиран от БТА.

Той призова управляващите първо да уважават институциите и да спазват законите и елементарните правила за благоприличие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини