От х:

Днес в x:

5-ма тийнейджъри задържани за бомбените заплахи срещу училища

Петима ученици са били задържани и разпитани в столичната полиция във връзка с подадените от началото на седмицата заплахи за поставени взривни устройства в столични училища, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-рано БНР съобщи, че задържаните са младежи на възраст 15-17 години, но от столичната полиция уточниха, че има и ученик на 14 години, който е автор на един от фалшивите сигнали.

В компанията на двама свои съученици той позвънил на тел. 112 от мобилния си апарат. Тримата са разпитани в столичното Първо РУП в присъствието на родители и инспектор от детска педагогическа стая.

Други двама непълнолетни – на 15 и 16 години, са разпитани в Трето РУП . Изяснено е, че инициатор на злоумишленото обаждане е по-малкият - бивш възпитаник на гимназията, който използвал мобилния телефон на приятеля си.

Друг негов връстник е установен като подател на два фалшиви сигнала за поставено самоделно взривно устройство в училище – на 19 юни и на 24 септември. При разследването криминалистите установили, че обажданията са осъществени от уличен апарат ”Булфон”, а вчера 15-годишният ученик признал за извършеното в присъствието на родител и инспектор от детска педагогическа стая.

Предстои предаването на материалите по случаите на Софийска районна прокуратура, а работата по документирането им продължава.

През последните няколко дни бяха подадени над 10 заплахи за взривни устройства в различни училища в София.
В понеделник 9 сигнала бяха подадени от различни райони на София от хора с различни гласове, съобщиха тогава от СДВР. Учебните занятия обаче не бяха прекратени.

Вчера по информация на bTV са били подадени още 3 бомбени заплахи срещу учебни заведения в столицата и една във Видин.
По данни на полицията в крайдунавския град авторът на фалшивия сигнал за поставено взривно устройство в основно училище е 13-годишен. Сигналът е бил получен в 16.37 часа в дежурната част на полицията от тел.112. При извършения обстоен оглед в сградата взривно устройство не е открито.
Директорът на учебното заведение е подписал декларация за продължаване на учебния процес. Час по-късно служители на РПУ-Видин установили самоличността на автора на обаждането – ученик в друго видинско училище.

Телефонният тероризъм се наказва с до 2 години затвор.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини