От х:

Днес в x:

Четирима владици не дойдоха в Светия Синод. Митрополит Кирил с официално изявление тази вечер

Синодът се събра днес на фона на разногласия и разделение на лагери сред митрополитите, като четирима от владиците липсваха, съобщи БГНЕС. На заседанието те трябваше да обсъдят организацията за свикване на събор за избор на нов патриарх. Какво са решили висшите клирици обаче ще стане ясно по-късно, когато позицията на Светия Синод от днешното заседание ще бъде изпратена в официално съобщение до медиите, заяви митрополит Кирил.

Тази вечер той ще направи специално официално изявление, което ще бъде излъчено в 20.30 ч. след централната емисия "Новини" на БНТ.

Единственото нещо, за което митрополит Кирил беше категоричен е, че няма основание изборът му за наместник-председател на БПЦ да се смята за противоречащ на каноните и че позицията на Светия Синод ще включва призив към митрополитите, които не са присъствали на днешното заседание.

То започна без четирима от владиците - Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският Григорий, Врачанският Калиник и Плевенският Игнатий. Сбирката не уважиха и задграничният владика Йосиф, който отговаря за САЩ и Канада, както и западноевропейският митрополит Симеон, съобщи "Всекиден".

Преди заседанието Ловчанският митрополит Гавриил заяви за БНР, че митрополитите Николай и Григорий могат да бъдат наказани заради изявленията им от последните дни по повод избора на митрополит Кирил за наместник-председател.
Вчера Великотърновският митрополит Григорий оттегли подписа си, но Гавриил заяви, че подпис не може да се оттегли. Такава е и позицията на юристите.
Пред БНР митрополит Гавриил каза, че Великотърновският митрополит Григорий, който председателства заседанието в събота, освен че не е имал особено мнение, дори се е изказал много учтиво и е поздравил Варненския митрополит, пожелавайки му Божията помощ и мъдрост да го водят на този пост.

Пловдивският митрополит Николай вече обяви молитвено мълчание през следващите 40 дни в памет на покойния Патриарх Максим. Решението му е знак за несъгласие с избора на митрополит Кирил за наместник-председател. Той вероятно няма да присъства на днешното събиране на Синода.
Наместник-председателят на Българската православна църква митрополит Кирил вече намекна, че владика Николай може да бъде наказан.

Междувременно премиерът Бойко Борисов забрани намеса на изпълнителната власт в църковните дела.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини