От х:

Днес в x:

Съдят лекарка за кражба на пациенти

Процес за пациенти фантоми срещу д-р Таня Димова разглежда днес районният съд в Хасково. Наказателното производство срещу нея е било прекратено и преобразувано в административно от прокурора Пламен Бахчеванов.

Случаят е от 2009 година, когато в началото на месец юли се оказва, че голяма част от пациентите на общопрактикуващите лекари в Стамболово д-р Кеворкян и д-р Атанасова вече не са в техните пациентски листи. На д-р Кеворкян излипсвали над 100 души, а на д-р Атанасова – над 25. Това създало хаос в работата на двамата лекари, защото някои от пациентите им се нуждаели спешно от лекарства, а те не можели да им ги предпишат, защото по документи не са техни пациенти.

Случаят започнал да се разплита, когато в Здравната каса в Хасково установили, че изчезналите пациенти са се записали вкупом при д-р Таня Колева Димова. Лекарката представила в Касата списък с новите си пациенти, както и подписани лично от тях талони, с които удостоверяват, че искат тя да е техен семеен лекар.

Днес в залата на хасковския районен съд петнайсетина свидетели заявиха, че подписът в документа не е техен. Те са от стамболовските села, повечето от Жълти бряг. Пред магистратите те разказаха почти една и съща история – че са били пациенти на д-р Кеворкян или на д-р Атанасова и не са искали да ги сменят. Въпреки това през в средата на 2009-а самите те, децата им, или пък цялото семейство вкупом, се оказали в пациентската листа на д-р Димова. Някои от тях научили това при драматични обстоятелства, когато им се наложила лекарска помощ или направление за преглед при специалист, а се оказало, че семейните им лекари не могат да им свършат работа, защото вече не са техни семейни лекари.

Днес показания пред съда дадоха д-р Кеворкян и д-р Атанасова, които потвърдиха казаното от свидетелите и описаха драматични случаи, при които се оказали безсилни да помогнат на тежко болни пациенти, по простата причина, че не са в тяхната пациентска листа. Още по-лошото било, че самите хора нямали представа към кой лекар да се обърнат за помощ.

Според закона всеки може да смени личния си лекар два пъти годишно, като при това не е необходимо да уведомява изоставеното джипи. Само попълва талона за записване при новия лекар. В него се вписват и лични данни като ЕГН, постоянен адрес, място на раждане.

В много от случаите са били записвани децата на разпитаните днес свидетели. Един от тях - Митко Красев, потвърди, че става дума за детето му и попита: „А откъде имат личните ни данни?“

„Уместен въпрос, но е към прокуратурата“, отвърна съдията.

Показания пред съда днес даде и Павлина Несторова от Здравната каса в Хасково, която обясни как е приела документите на д-р Таня Димова през 2009 година.

Самата д-р Димова днес не присъстваше в съдебната зала, защото при административни дела това не е задължително. Липсваше и представител на държавното обвинение.

Потърсен за коментар, прокурорът Пламен Бахчеванов обясни, че воденото срещу д-р Таня Димова дело е наказателно, но от административен, а не от общ характер, т.е. наказанието й ще е глоба. Попитан откъде все пак са се взели личните данни на над 100 души, при това – достоверни, във фалшифицирани документи, Бахчеванов отговори, че не са могли да установят това.

Потърсена за коментар от репортер на Haskovo.net, д-р Таня Димова затвори телефона веднага, щом разбра за какво я търсят. При повторното набиране изобщо не вдигна телефона.

Процесът ще продължи на 19 декември с разпит на нови свидетели.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини