От х:

Днес в x:

Броят болни и бременни преди падането на снега. Преглед на регионалния печат

"Броят болни и бременни преди падането на снега" съобщава "Новинар юг". Авангардната практика е в Димитровград. Там вече са създадени кризисни щабове, които трябва да са готови за зимния сезон. Понеже въпреки повсеместно афишираната готовност, снегът вероятно пак ще ни изненада, в съседната община са набелязали превантивни мерки. Всички пациенти на хемодиализа и жени в напреднала бременност ще бъдат преброени и локализирани, за да се улесни бързата реакция при евентуална криза.

Не е известно да има такава практика в хасковско.

"Две села скочиха срещу нов път - наводнява"-чело. Селата Пясъчево и Калугерово, които от години се "наслаждават" на най-разбития път в областта, Симеоновград-Гълъбово, този път възнегодуваха срещу ....неговото асфалтиране и ремонт. Асфалтът им бил висок-15 сантиметра. Отводнителните крайпътни шахти пък ще изливат вода в дворовоте, кахърели се хората. Вече било подадено възражение от тамошната община до Агенция пътна инфраструктура. В рамките на този проект бяха асфалтирани съседните улици "Роза" и "Съединение" в Симеоновград. Последната е известна като пътя-убиец. И заради многобройните дупки по него, навръх миналогодишния Великден там катастрофира опел, който уби на място 6-ма младежи.

Засега не се е чуло някой да протестира заради асфалтирането му, но знае ли човек. По този повод заемаме едно изречение от коментарната рубрика на Новинар "4 по сто". Питат един излекуван пациент как му се струва новия доктор. Проходилият отново се почесъл зад врата и казал-  "и тоя е като другите, дори не ми измери кръвното". Толкова по въпроса за селския манталитет и вечното мрънкане.

"Глобиха с 450 лв поломилите Спешно отделение в Свиленград. Двама пияни роми разбили Спешното в Свиленград защото се бавела повиканата от тях линейка. Линейката била извикана не за друго, а защото батьото на единия бил пиян и му се повръщало.  Местният районен съд ги осъди да платят 450 лв глоба по указа за борба с дребното хулиганство.

"Хасково в тройна цедка за избора на патриарх" В хасковско приключи изборът на 7 души, които ще представят духовната околия и ще претендират за делегати на църковния конгрес, който ще избира нов български патриарх на мястото на починалия Максим. От предложенията на Хасково и другите 8 духовни околии към пловдивската митрополия, Дядо Николай тепърва ще избира онези, които ще се явяват на събора и ще гласуват за нов водач на българската църква.

"Д-р Близнаков: Ще излекувам димитровградската болница"-водещо на стр. 2. Шефът на МБАЛ Хасково гарантира ще може да излекува димитровградската общинска "Света Екатерина" от финансовата криза. Неизбежно е обаче свиването на дейността и, подчертава хасковския мениджър. Вариант било димитровградската болница да стане филиал на хасковската. На подобен вариант в Димитровград реагират като ужилени. Шефът на здравната комисия към местния парламент д-р Вълчо Митрушев категорично отхвърля дори самата помисъл за подобно нещо. Макар че и той и кметът Иво Димов са впечатлени от свършеното в хасковската болница. От най-забатаченото лечебно заведение в региона, в момента то е най-добре организирано и доходоносно.

Преди време, един шеф на държавна болница изригна срещу общинските и дереджето в което се намират:" Какво искат повече-те си избират само доходоносните клинични пътеки и рентабилните отделения. Останалото  го мятат към областните болници и там да се оправят. Що да не са печеливши?" Ами никой не знае що не са печеливши, ама наистина не са. Може би въпрос на мениджмънт.

"Живата тяга с паспорт", чело на "Хасковска Марица". Всеки който иска да има каруца и кон, трябва да ги регистрира в общината. Каруцата да е с регтабели и светлоотразители, конят с паспорт, издаден от ветеринар и престилка за биологични отпадъци. Домашните кучета пък трябва да са чипирани. Предложенията са на кметът Георги Иванов и ще се гледат на идната сесия на хасковският общински съвет. Причините за измененията в наредбата за обществения ред са многото случаи на безстопанствени животни, които замърсяват и унищожават зелените площи и новоизградените детски площадки. Конете пък понякога и създават предпоставки за пътни транспортни произшествия с внезапното си излизане на натоварените градски улици.

Наистина, в крайните квартали Хасково прилича на Дивия Запад - шляещи се коне, мургави каубои на каручки и животински изпраждения по улиците. Чат-пат някоя престрелка в Махалата. Екзотика.

"Кола отнесе жена на спирка". Лада помела жена, чакаща кротко на автобусна спирка. Поради липса на странична дистанция, я забърсала с дясно странично огледало. После продължила по пътя си. Полицията обаче намерила ладата, както и водачът-49 годишен хасковлия. Жената е с травми по крайниците и гръдния кош.

"Тестват безплатно за диабет в "Гросето". Гросето е залата на Обс Димитровград. Тестването на диабетното стъпало е по повод световния ден на диабетиците. В Хасково не е известно публично мероприятие от този тип, въпреки че вече си имаме два клуба на диабето болните.

"Пращат ученички от Механото на психолог" на стр. втора. За Секс скандала в Механотехникума. Отдел закрила на детето стига до извода, че ученичките, които се оплакват от насилие от страна на учителя си, са стресирани и трябва да работят с психолог в центъра за обществена подкрепа към община Хасково. Инспектората още проверява случая, полицията го е проверила, но според детска педагогическа стая, разследването трябва да се прекрати поради липса на доказателства за престъпление.

Интересно е какво доказателство се иска при съмнения за блудство? Може би видеоклип с телефона на жертвата, докато тече опипването?

"3 г. и 6 м. затвор за стрелба на Нова година", водещо на крими страницата. Новата година е през 2008-ма. 4 години по-късно, съдът осъжда на 3 и половина години затвор димитровградчанин, който прострелва с пистолет в главата си свой приятел. По време на новогодишната веселба, Атанас Шарланов гърми с газовия си пистолет, в името на купона. От него се заинтересувал Николай Курташки...и се оказал гръмнат в главата. Атанас твърди че Курташки се е самонаранил, другия настоява че бил прострелян в пристъп на ярост. Първоначалното обвинение бе за опит за убийство, но по това обвинение Шарланов бе оправдан. Осъден е за нанасяне на тежка телесна повреда на приятеля си и на граждански иск в размер на 40 хил лв.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини