От х:

Днес в x:

Как цветовете могат да променят живота ни?

Знаете ли, че в цветовете около нас са заложени кодове, които определят живота. Например инспекторите от КАТ са забелязали, че произшествията на пътя зависят от цвета на автомобилите....

Червените, белите, сините и яркожълтите автомобили по-често от останалите стават причина за инциденти. Именно тези цветове се предполага, че по-често отклоняват вниманието на водачите от пътя.

У всяка нация един и същи цвят може да има различни значения. Булката у нас винаги е в бяло, което символизира чистота и целомъдрие. А в Азия, Африка и аборигените в Австралия бялота е цветът на смъртта и траура.

Затова пък червеното навсякъде и винаги се смята за цвета на войната и кръвта. Още спартанците са се обличали изключително в червено. Това е трябвало да подкопае увереността на вражеските войски. И след победата войниците са боядисвали лицата си в червено. Така те отдавали чест на бога на войната Марс. Японски самураи са били наричани "червените дяволи". Причината за това е боядисаната им в червено броня.

Адолф Хитлер вярвал, че ще изглежда особено впечатляващ на фона на червен флаг. От друга страна, победата над Третия райх съветската армия я постигна точно под червеното знаме. Така че червеното в много страни все още се възприема като цвета на победата.                                                                                               

Тези традиции на възприемане на цветовете в психологията се считат за решаващи. Има класически плътни цветове, които отразяват стабилността и статуса. Като правило, това е черното, бялото и всички нюанси на сивото.

Как това може да бъде полезно за вас във вашето ежедневие?

Ако имате намерение да решавате някои бизнес проблеми, най-добре е в дрехите ви да присъства или сивото, или синьото. Висшите служители трябва винаги да въплъщават увереност, стабилност и мощ. Ето защо за преговори или официални срещи те винаги обличат костюми в тъмносиньо или сиво.

Но понякога в дрехите на силните на деня може да забележите неочакван детайл. Така например, американските президенти традиционно си слагат на публичните представяния яркочервена вратовръзка. Последвайте техния пример! Ако говорите с шефа си за повишаване на заплатата, непременно си сложете червена или жълта вратовръзка. Може би това ще отвлече вниманието на шефа ви от суровите рамки на бюджета.

Черният цвят, напротив, поглъща всички останали цветове. Това е сериозност и концентрация. Ще излизате пред голяма публика? Смело си облечете малката черна рокля.

Отивате на важна среща? Да не забравите червения шал - така може да сте сигурни, че ще спечелите в преговорите.

Време е да промените съдбата си! Сега вече знаете как да добавите нови цветове в живота си и какви...

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини