От х:

Днес в x:

Фронтовак поведе хорото на 100 години

Без да се помае столетникът развя трибагреника начело на хорото

Фронтовак от Втората световна война поведе хорото на 100-годишния си юбилей. Дядо Жеко от любимешкото село Лозен развя гордо трибагреника пред едно от селските заведения и посрещна вековния си празник обграден с много приятели. Хората, дошли да го поздравят, му сваляха шапка за добротата и духa, които и на преклонната възраст е съумял да запази.

Столетникът е роден навръх Архангеловден през далечната 1912-та година. Като млад преболедувал много тежко черна жълтеница и докторите почти го отписали от този свят. Не минало и време и станало чудо-момчето оздравяло! Днес съселяните му са убедени, че за втория живот, който живее, дядо Жеко е покровителстван от Архангел Михаил, който го съпътства през целия му житейски път.

За дълголетието си обаче той самият има друга рецепта: Пчелно млечице всеки ден и червено винце за здраво сърце. Освен това, дядото и досега не пропуска миг възможност да е сред природата, в местната борова гора. Пушил е цигари като млад, но само през зимата. “Палeх, колкото да ми кади, колкото да ми замиришe на тютюн“.

Участвал в първата и втората фаза на войната. За боевете, в които е бил има и много медали. На 100-годишния си рожден ден Жеко не беше забравил да си сложи и ордените, които носи с гордост.

Още навремето от Унгария си донесъл и 12 калибър пушка, с която и до днес излиза с местната ловна дружинка на пусия. Макар на три пъти по-малко от годините му, авджиите го търсят и почитат, защото е душата на компанията им. Дядо Жеко остава край огъня докато младите се върнат с дивеча. После им разказва надълго и нашироко за времената когато ергенувал по панаирите в Харманли и Любимец и мръсните вицове от онова време. Въпреки, че вече не ловува така активно, както преди, заради традицията и страстта си към лова, той има платен ловен билет и за 2012-та година.„Най ми е хубаво с авджиите да ида в боровата гора на въздух“, обясняваше и днес вековникът. За приятелите си от дружинката за 100-годишнината си той ще даде специален курбан, който ще е в събота.

Освен лова, дядо Жеко поддържа и другото си хоби - пчелите. Още има няколко кошера в дворчето си, за които се грижи. Раздава мед на хората от селото, без да иска пари за него - за здраве, разказват местните. Всички в Лозен казват, че дядо Жеко е благ човек. Затова и на селския мегдан днес се изсипа половин село.

 

12-годишният Даниел Иванов пък събирал дълго пари, за да купи специален подарък за рожденика - торта със свещички. „Още дълги години да живееш дядо!“ пожела младокът на беловласия мъж, докато му я поднасяше. После двамата духнаха свещичките, изписващи годините 100. Камуфлажни лятна и зимна шапки за лов дядо Жеко получи като подарък от единия от младите ловци Петър Кавалджиев, който от години живее в Америка и домъкнал подаръците за него чак отвъд океана.

„Всички да разхвърляте моите години!“, пожела  дядо Жеко на дошлите да го уважат. Той получи поздравления, парична премия и торта и от община Любимец, които в Лозен му донесе лично кмета на общината Анастас Анастасов.

На рождения ден на вековника най-малкият присъстващ бе 11-месечното бебе Велиана.

„Всички да вървят след тебе, дядовото!“, с обич благослови малката си гостенка 100-годишния юбиляр и по стара традица дядо Жеко даде паричка на момиченцето за здраве.

Кметът на Любимец дойде на крака в Лозен, за да почете вековника
Съселяните на дядо Жеко се изредиха да му стиснат ръката на празника

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини