От х:

Днес в x:

Бият камбаните на всеки час в памет на патриарх Максим

Заупокойна /трисагий / молитва в почит на паметта на патриарх Максим беше извършена в 11 часа във всички храмове на хасковска духовна околия.

Освен това на всеки кръгъл час храмовите камбани ще огласяват навред за кончината на духовния водач, който се помина тази сутрин на 98-годишна възраст.

„С кончината на патриарха, загубихме примерно упорство в доброто. През 12 -вековната история на Българската църква, Максим най-дълго е предстоятел от всички наши патриарси. В най-трудните времена на войнстващ атеизъм той биде хулен, биде упрекван, което стоически претърпя. И в по-новото време на демокрация също беше подложен на несправедливи обвинения. Той стоически, с пример на архипастир, ги понесе със смирение и устоя в доброто, в единството на църквата ни. Ще го запомня с думите: Може и да съм правил грешки, но в основното -в мира и единството, за доброто на църквата, не съм се поколебавал и прощавам на всички! За своите грешки, които неминуемо е извършил, Максим помоли също да му бъде простено.“, каза по повод кончината на патриарха секретарят на архиерейското наместничество на хасковска духовна околия отец Серафим.

Патриарх Максим почина минути преди 4:00 часа тази сутрин в Правителствена болница "Лозенец". Очаква се по-късно днес Светият синод да се събере. Трябва да бъде свикан извънреден църковно-народен събор, който да избере нов патриарх. По устав той  трябва да е на възсраст поне 50 години.

След кончината на патриарх Максим, според устава на Българската православна църква, най-старшият член на намаления състав на Светия синод - Великотърновският митрополит Григорий, в седемдневен срок трябва да ръководи БПЦ и заедно със Светия синод да избере наместник-председател на Българската православна църква.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 година в троянското село Орешак със светското име Марин Найденов Минков. Основно и прогимназиално образование той получава в родното си село. Едва 12-годишен Марин Минков е изпратен от родителите си за послушник в Троянския манастир.

През 1929 година е приет в Софийската духовна семинария, която завършва 5 години по-късно с отличие. След това служи 3 години в русенския храм "Успение Богородично" до есента на 1938, когато започва да изучава богословие в Софийския университет.

 
 
миряни се помолиха  в църквата "Св. Димитър" за патриарха
църковните камбани ще огласят хасковска духовна околия днес на всеки час за смъртта на Максим
отец Серафим говори с началника си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини