От х:

Днес в x:

7 деца от забавачка с хепатит. Преглед на регионалния печат

"Седем деца от забавачка с хепатит" съобщава "Хасковска Марица". Вестникът развива хепатитната тема от вчера, но преброява 7 деца в ОДЗ "Лилия" в ромският квартал на Димитровград "Изгрев". 3 от децата са настанени в инфекциозно отделение в Хасково. Помощник възпитател от друга забавачка в бригадирския град, също е болен.Набелязана е спешна среща на община и РЗИ за обсъждане на ситуацията, защото заразите вървят бързо в ромските махали. Вестникът припомня и тежката хепатитна зима между 2010 и 2011-та година когато инфекциозно отделение в МБАЛ Хасково се пръскаше по шевовете, а част от болните бяха настанявани из други отделения.

Към настоящият момент чак такава опасност няма. За октомври са се разболели едва 25 души. Само че болестта сега навлиза в сезона си.

"Такса смет в Хасково без промяна"-чело. Новината явно е, че промилите остават същите от 2008-ма година насам. На пресконференцията на местната хазна вчера стана ясно, че приходите от патент са намалели с 30 % процента, което е индикация за лошото състояние на хасковския дребен бизнес.

"Обновиха детският отдел на библиотеката в Заря". Извършен е ремонт за 2000 лв.

"Табаков ще си чака парите за "Света Екатерина" догодина. Забатаченият дълг на димитровградската болница е отсрочен за 2013-та без да се трупат още лихви към и без това огромната сума. Припомняме, че болницата има неразплатен ремонт към фирма "Строй ГСТ" на Георги Табаков за 49 хиляди лева. Към главницата обаче има и лихви от 590 хил.

"Търсят 7 пожарникари". Областната пожарна служба търси нови кадри, които обаче не трябва да са над 40 години. Трябва да имат книжка категория "С", която да не им е била отнемана. Документи се подават до 11-ти ноември, изпитът ще е по ФП/физическа подготовка/.

"Свидетел се отмята от думите си срещу Куция"-водещото крими заглавие. Двама свидетели поискали от хасковският съд да сменят показанията си ?! и да потвърдят тези дадени в досъдебната фаза. Самия Куц /Йордан Стефанов/ пък хасковлия, който имал навика да държи доста наркотици в дома си на улица "Дунав". Когато миналата година полицаите дошли да го обискират, той напъхал дрогата в чувал за боклук и накарал 12-годишният си син да го изхвърли. Освен дрога, в дома му били открити 3-ма потребители на опиати, сред които 22 годишна жена с която Куция живеел на семейни начала. В такава среда минавало ежедневието на 12 годишният син на Йордан.

Делото е отложено, поради неявил се свидетел.

"Бизнесът-4 стъпки под дъното" -чело на "Новинар Юг". Темата е изведена от пресконференция на местните данъчни. От 2008-ма година насам, непрекъснато се свиват данъците от придобиване на имущество и патентния. Те са индикатори за бизнес климата на един град. Примерно, данък придобиване през 2008-ма е бил 2 млн 880 хил лв, през 2011-1 149 000, а тази година ще си остане под милион, тъй като събираемостта за 9-месечието е само 780 хил лв. Постъпленията от тези данъци спадат всяка следваща година. Плюс 6-7 млн просрочени задължения. Въпреки всичко, данъчните ще изпълнят годишният си план, че ще и го преизпълнят.

"През 2013-а Хасково със старите промили". Такса смет остава същата и за догодина, друг акцент от вчерашната пресконференция на местната хазна. 

"Световният шампион Баротев с награда от кмета". Тихомир Баротев е световен шампион по аеробика. Преди дни пък, момчето се върна с два златни медала и от силен международен турнир в Австрия. Възпитаникът на спортен клуб Виолена ще получи днес награда от кмета на Хасково Георги Иванов.

"Две забавачки с хепатитна карантина". За ОДЗ "Лилия" и ОДЗ "Слънце" в Димитровград.

"Иван Ванчев разпореди проверка за борча на "Света Екатерина". Окръжният прокурор Иван Ванчевсе самосезирал от публикации в медиите за положението на димитровградската болница и разпоредил проверка. На първо четене, случаят с внезапно задлъжнялата болница "буди дълбоко недоумение". Няма и как да е иначе, от дълг 50 хиляди, болницата се сдобива със задължения за 650 хиляди. Ванчев разпоредил на димитровградската прокуратура да провери кой е подписал договора, при какви условия и защо дългът не е погасен както трябва. Оказало се, че димитровградският прокурор Атанас Пълхутев вече се самосезирал за случая след публикации в местният сайт dimitrovgrad.bgvesti.net, вестник "Новинар юг" и DGPAZAR.EU и след внимателно проучване на публикациите, сам се заел да разследва случая.

А там има доста за разследване.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

   

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини