От х:

Днес в x:

Хасковският ОАИЛ: От дъното до върха за 1 година

Новото лице на ОАИЛ - нови и нахъсани

За 1 година хасковското Интензивно извървя пътя от последно издихание до пълно оздравяване и статут на най-доброто отделение в областната болница. Равносметката идва навръх световният ден на анестезиолога-16-ти октомври. 

Отделението по анестезия и интензивно лечение/ОАИЛ/ бе в нещо като кома, в първите месеци на 2011-та година. Имаше невъзможната мисия да спасява хора със само 3 /трима/ лекари. Останалите масово избягаха заради смъртоносната формула – много работа, малко пари и денонощни дежурства. 

Отделението трябваше да бъде закрито, тъй като минимума на съществуването бяха 5-ма лекари. Наложи се шефът на хемодиализата д-р Първан Пейчев да става анестезиолог, за да закърпи положението. 

Година по-късно, отделението е единственото в областта с университетско/най-високо/ ниво на компетентност. В него работят 11 лекари-9 със специалност и 2-ма специализанти. Плюс 16 сестри и 5 санитари. Не е зле, за работно място откъдето доскоро всеки бягаше като дявола от тамян. 

От началото до края на метаморфозата, на първа линия останаха докторите Добри Петков, Георги Николов и Дарина Димитрова. Едва ли щяха да са достатъчни ако не бе спешното изкуствено дишане, приложено от новото ръководство в лицето на д-р Славчо Близнаков и д-р Валери Митрев. 

Като за начало, всички спешни случаи и след оперативни състояния, се насочиха само към ОАИЛ, а не се обгрижваха в интензивните сектори на отделенията. Това докара приходи, понеже държавата директно субсидира всеки ден, на всеки пациент, преминал през ОАИЛ. Повечето пари, означаваше по-големи заплати и съответно, повече лекари. Допълнително се инвестира в нова техника, както и в пълен ремонт на отделението. Стационарът бе увеличен на 10 легла. 

От недоимък на анестезиолози пък, областната болница стигна до излишък. Това позволи квалифициран специалист като д-р Матвеев да е на разположение само на Спешно отделение, където нуждата от анестезиолози също бе крещяща. 

Хасковският ОАИЛ е създаден през 1975-та година. Стационарът е открит на 1-ви януари 1982-ра година. От началото до сега в него работи д-р Добри Петков. От 1987-ма година, на първа линия е и старшата сестра Елена Тодорова. 

За качествата на хасковските анестезиолози говори и факта, че те са търсени ударно от чужбина. Д-р Георги Дафов например работи от 9 години в Германия, години в чуждестранни болници правят д-р Живко Жеков и д-р Калина Георгиева.

Г.Христов

Д-р Добри Петков е от началото на съществуване на отделението
В отделението има нова техника и лекари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ин
    ИНТУБИРАНВТО
    1 0
    18:42, 14 мар 2024
    Интубиранвто унищожава живота на хората... Знаете ли че акъв е %на смъртност!!! Сега разбирам защо интубират всеки... За пари - написали сте го ясно е статията :((((
  • 2
    10
    100%смърт
    1 0
    18:47, 14 мар 2024
    Тези хора са там ЗАРАДИ СМЪРТТА: печелят от нея... И ТО МНОГО - Убиват нашите близки и затова се плаща - казали сте го статията - всеки ден интубация се субсидира от държавата :(((
    • Всички СА ВЪЗМУТЕНИ от стратегията в Хасковския ОАИЛ - ИНТУБИРА СЕ всеки !!! Това означава , че го обричат на смърт !!!! може ли да правите такива гадости за ПАРИ ???
Последни новини