От х:

Днес в x:

Наши младежи разбраха как да се забавляват. В Полша

Това е зорбинг

Международен проект позволи на деца от хасковския Младежки център да разберат как се забавляват младите в малките градове. Познанието е ценно, защото в България битува схващането, че за да са активни и пълноценни, младежите трябва да живеят в голям град. Ярките си впечатления от визитата в полския град Трциянка младежите описват в емоционално писмо до нашата редакция.

Младежкият обмен бил под надслов “Wake up small towns – it’s time to be active” - "Малки градове събудете се! Време е за активност". Активността, както я разбират поляците, е свързана най-вече със спорт – футбол, волейбол, тенис, плуване, кану-каяк и различни видове танци. Най-голямата атракция за гостите на събитието обаче бил зорбингът, който представлява пускането на един или няколко човека в една голяма прозрачна и търкаляща се сфера. Някои се пускали по водата, други по пясъка. Участниците се включили и в обиколка из красивата Полша – езера, планини, национални паркове. Специално за проекта поляците отделили цял ден в Познан – един от градовете, домакини в тазгодишното европейско първенство по футбол.

На този фон, нашите деца отговорили с уъркшоп /работилница/ на тема: „Създаване на младежки център и сътрудничество с местната власт“. Най-голям успех пожънала националната ни кухня. Нашите зарадвали чужденците с лютеница, сирене, всякакви видове луканки, тиквички с кисело мляко, боб.

През последния ден от програмата бил организиран масов флашмоб от участниците в проекта в центъра на градчето Трцианка. Мероприятието се изразявало с танци, безплатни прегръдки и целувки и други игри. Вечерта имало голяма изненада: голяма полска сватба, за която всеки трябвало да си намери половинка.

"Така младежите показаха, че и малките градове могат да бъдат преизпълнени с живот", пише една от участничките в хасковската делегация Стефка Добрева.

В международния проект участваха 5 страни – България, Италия, Словакия, Словения и страната-домакин Полша. Представителите на България бяха 7 енергични младежи от школата по етнография към ОП „Младежки център” Хасково.

Г.Христов

Кану каяк
Футболистите не успяха, но младежите развяха българското знаме в Познан
Нашите бяха най-cool
Много деца от много страни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини