От х:

Днес в x:

Камъни и коктейли "Молотов" срещу сълзотворен газ на 70-хиляден протест в Атина

Десетки хиляди гърци се включиха в най-голямата протестна акция в Атина срещу мерките за икономии от повече от година. Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстранти, след като близо 70 000 души се събраха пред парламента и скандираха „Ние няма да се подчиним на „тройката” и „Вън на ЕС и МВФ!”, предаде Ройтерс. На централния площад „Синтагма” се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция, като десетки младежи с черни дрехи и маски атакуваха полицаите с камъни, коктейли „Молотов” и бутилки. Спецчастите отговориха със сълзотворен газ, съобщиха "Фокус" и БНР.

Разгневените демонстранти разбиха автобусни спирки и подпалиха кошчета за боклук. Протестиращи са хвърлили коктейли „Молотов” и срещу сградата на Министерство на финансите. Пожар е избухнал в Националните градини, които днес са затворени за посетители заради 24-часовата общонационална стачка в Гърция. Около 120 души са задържани при сблъсъците. 

Опозицията напусна заседанието на парламента и се включи в протестите. Депутати от лявата партия ДИМАР, която участва в коалицията, заявиха официално, че няма да гласуват мерките на правителството. Сред демонстрантите в цялата страна участват и униформени полицаи, военни и пожарникари, въпреки забраната за присъствие на стачки с военни униформи. Продължават демонстрациите в Солун, Крит, Волос, Патра и Ксанти. 

Не можем повече – ние кървим. Не можем да отгледаме децата си по този начин. Увеличаването на данъците и намаляването на заплатите ни убива”, заяви 54-годишната учителка и майка на четири деца Дина Коку, която живее с 1000 евро месечно.

Кредиторите настояват правителството в Атина да премине спешно към ново орязване на заплатите, увеличаване на възрастта за пенсиониране и масови уволнения на държавни служители. Очаква се мисията на кредиторите да пристигне в Атина в неделя.

Гръцкото коалиционно правителство преговаря със своите международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за нов пакет от икономии на стойност 11,5 милиарда евро, които в крайна сметка може да възлязат и на 13,5 млрд. евро. Икономиите се налагат, за да може Атина да получи следващия транш от международната помощ на стойност 31,5 милиарда евро, тъй като без тези пари страната ще фалира.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини