От х:

Днес в x:

Изхвърлят Каменец и Хисаря от плана за европейските пари

Кварталите Каменец и Хисаря почти сигурно ще останат извън интегрирания план за градско развитие, който ще определи зоните, в които ще се наливат европейски пари през следващите 7 години. Това стана ясно на днешната поредна среща на фирмата „Вамос и партньори“, която разработва плана.

Засега в интегрирания план влизат Източна индустриална зона, широкия център, включително военните терени, Орфей, Изгрев и Кенана. В ивицата, която разполовява града, влиза и Куба.

Вие разделяте града на богат Север и беден Юг, репликира един от присъстващите на днешната среща - Коста Стоев. Той поиска да знае защо стратегическото развитие на Хасково ще върви в посока изток – Север, а от зоната за инвестиране се изключва южната част.

Преминаването на магистрала „Марица“ предопределя този избор, отговориха от фирмата. Освен това според регламента могат да се посочат само три зони, при това – свързани една с друга. Това на практика изключва освен Каменец и Хисаря, друг голям квартал като Болярово, заради отдалечеността му.

Фактът, че тези квартали не влизат в трите зони за въздействие, не означава, че няма бъдат благоустроявани, обясни главният архитект на общината Кремена Цонева. По думите й там могат да се инвестират собствени средства на общината или от националния бюджет по други проекти. Освен това за посочените квартали – Орфей, Изгрев, Кенана, вече има изготвени подробни планове, включително за подмяна на ВиК инфраструктурата.

Драгомир Колев, инженер по геодезия и кадастър, веднага предложи три конкретни неща за включване в инвестиционната програма – подмяна на всички дървета покрай реката, изграждане на два нови моста - срещу Четвърти стопански двор и в района на „Югоплод“, както и изграждане на модерно кръгово на едно или две нива до площад „Спартак“.

Хасково няма генерална транспортно комуникационна схема, включи се в дискусията общинският съветник Антон Иванов. По думите му градът има едно единствено трасе, пресичащо града – бул. „България“. „Не стига че е единствен, но в централната част направихме Синя зона, та го стеснихме още повече“, допълни той.

Партньорите от „Вамос“ пък обясниха, че тези проблеми не могат да се решат на ниво „интегриран план“. Това трябва да се реши от един общ устройствен план, каза арх. Жана Стойчева, експерт по градоустройство.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини