От х:

Днес в x:

Кметове се чудят дали да пишат проекти. 40 лв за обяд в училище. Преглед на регионалния печат

"Кметове пред дилема да пишат ли проекти", чело на "Хасковска Марица". Много общини са пред дилема, дали да пишат проекти за европейско финансиране, понеже постоянно им орязват отпуснатите средства. Така например в Стамболово кандидатстват за 5.8 млн лева за ВиК и асфалтиране в общинския център. Само че им одобряват едва 800 хиляди, което обезсмисля проекта, жалва се кметът Маджид Мандаджъ. В момента там вървят 4 проекта за благоустрояване на селата по програмата за развитие на селските райони. Само че ги глобили с 1.9 млн лева. На практика, проектите трябва да бъдат довършени със собствени средства, което е непосилна задача особено за по-малките общини като Стамболово. Все повече кметове се чудят дали има смисъл да дават пари за писане на проекти, след като отпуснатите средства няма да са необходимите.

"Багери рушат незаконно жилище в Орфей". Драмата на семейство Кьосепашеви ще намери своя финал днес, след като багери на ДНСК ще бутнат незаконната жилищна надстройка към сградата им в Орфей. До това се стига след години разправии с администрации и съдилища. Община Хасково отказва да узакони построената още през 2000 година жилищна част към сградата, защото според ПУП-а, там трябва да има само офиси, какъвто е и първият етаж. Фамилията обаче се позовава на одобрен в общината проект за жилище още от 2003-та година. Смятали са, че това е достатъчно и за това не са направили допълнителни постъпки за узаконяване. Обаче съдът не се произнася в тяхна полза.  За Кьосепашеви жилището е единствено и бутането им е в разрез с член 8 от европейската конвенция за правата на човека, където не допускат подобна крайна мярка за единствено жилище. Според ДНСК обаче, се руши само част от жилищната сграда. Любопитното е, че според общината там жилища няма-само офиси.

"С 5 млн вдигат нов ЖП надлез в Димитровград". За целта трябва да се премахне съществуваща бензиностанция, а собственикът и ще бъде възмезден с пари или земя. Новият проект обаче запазва култовата водонапорна кула. Парите ще дойдат по оперативна програма "Транспорт" на ЕС.

"Масларова: 630 млн лв. са източени от държавата"-водещо на стр. 2. Бившият социален министър отново обвини управляващите, този път че източват държавата с държавни фирми, а с парите кърпят бюджета. Били изгубили документите за 2500 приватизирани обекта в цялата страна и сега нямало как да се види какво става в тях. По програма ГЕРБ трябвало да вкара в бюджета от следприватизационен контрол 800 млн лв. Но  досега били постъпили само 400 млн.

Бомбастичните изявления станаха запазена марка на Масларова, друг е въпроса колко са достоверни в нейната уста.

"Облекчават праговете за общинските жилища". Тоест праговете за получаване на такова се вдигат с по-100 лв. Това е залегнало в докладна за предстоящата сесия на Обс. Сега право на общинско жилище имат хасковлии с до 300 лв доход на член от семейството. Този праг обаче лесно може да бъде прескочен защото минималната работна заплата вече е 290 лв и ще се увеличава. Предложението на кметът Георги Иванов е прага да се вдигне на 400 лв на човек и 450 лв за пенсионерите. И още-да бъдат увеличени годините на непълнолетните в тези семейства. В момента се допускат в социално слабите семейства да се включват и деца до 20 години, ако учат. После те се разглеждат като самостоятелни субекти с право или липса на такова за общинско жилище. В новата докладна се предлага възрастта да е до 26 години, тоест до завършване на евентуално студентство за детето.

"Средно по 40 лв месечно за обяд в училище"-чело на "Новинар юг". С толкова трябва да се бръкне едно семейство ако иска детето им да получава топъл обяд при целодневното обучение. Допълнителните 450 лв на дете, които държавата отпуска на училищата с целодневна форма стигат за покриване на текущите разходи, плащане на заплати за учители и евентуално, за намаляване на цената на обяда. В Хасковското ОУ "Иван Рилски" обаче намаляване няма да има-плаща се максимумът от 2.20 за първо , второ и трето. В други училища са отбили малко от цената- по 1.50 се плаща в "Христо Смирненски" и "Климент Охридски". Най-добре са в Долно Големанци-хапват без пари.

"Регионалната библиотека купува книги за 15 бона". Хвала!

"Шофьор с 1.9 промила жали 20 месеца решетки"-водещо на стр. 3. Георги Георгиев, който в пияно състояние катастрофира и уби приятелят си, 28-годишният Янчо Русев, се оплаква от наложеното му наказание от година и 8 месеца затвор. То е такова след като Георги се призна за виновен, делото се гледаше по съкратената процедура и обвиняемият получи присъда по-малка от законовия минимум за деянието. Сега обаче адвокатите му искат от ефективна, присъдата да стане условна, щото здравето на клиента им се влошило.

През януари миналата година, Янчо дал ключовете от колата си на Георги, който бил с 1.9 промила алкохол в кръвта. Пияният водач предизвиква катастрофа-Янчо гине, Георги е с опасност за живота, потрошен е и тогавашния кмет на село Славяново Йордан Джуров.

"5 тона евробрашно за Република". Стартира поредната акция на БЧК за раздаване на хранителни продукти от интервенционните запаси на ЕС. Храната се дава на социално слаби, а по традиция Република най- ударно усвоява европомощта. Право на помощ имат и майките, които предходната година са получавали майчинство. Храната включва 5 кила брашно, по кило боб и ориз, спагети, макарони, вафли и нишесте.

"Параван разделя първолаците от майсторите в "Левски". СОУ "Васил Левски" е едно от двете хасковски училища, в които текат ремонти, въпреки че учебната година стартира. Тъй като ремонтите в "Левски" са вътрешни, се наложи на втория етаж да бъде поставен параван през коридора, който отделя готовите стаи от тези, в които се работи. На втория етаж учат първокласниците.

"Шампионка, певица и миска- ВИП зайците на Езиковата". Заглавието е на първа страница, а статията на последна - най-оборотните места в едно печатно издание. На тях научаваме какво значи ВИП що се отнася до елитната и без това хасковска Езикова гимназия. ВИП са : щерката на замкмет Минко Ангелов, Минна Ангелова, която е и шампионка на България по аеробика, Мартина Козалиева-мис Любимец 2012 и дъщерята на депутатът от ГЕРБ Фани Христова-Деси.

Разбрахме какво е ВИП. Мерси.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини