От х:

Днес в x:

Вбесиха Борисов в парламента

Тежък първи парламентарен контрол от новия политически сезон преживя премиерът Борисов.

Той бе подложен на унищожителни критики преди още да е започнал същинския контрол. Трима депутати - Иван Иванов от ДСБ и социалистите Петър Курумбашев и Георги Пирински, използваха присъствието му в пленарна зала и поискаха той да отговаря за скандалният полет на „Бистришките тигри" с правителствения Авиотряд 28.


Всеки един от тях първо изтъкна претенции към парламентарния шеф Цачева, че не е допуснала въпросите им до премиера, а след това упрекнаха и Борисов, който показа видими признаци на изнервеност, че е позволил това да се случи, обвинявайки го в неморални и незаконни действия.

Петър Курумбашев дори отиде доста далеч в критиките си, определяйки премиера за „старши тарикат" в управлението. Той насочи критиките си и към парламентарния шеф Цецка Цачева, обвинявайки я в това, че е върнала парламентарното му питане за Авиоотряда, въпреки че в устройствения правилник е записано, че директорът му се назначава от премиера и е на неговото пряко подчинение.

„Дълбочинният извод, до който е стигнала г-жа Цачева, е че авиоотрядът е юридическо лице, което е различно от правителството. Защо се крие министър-председателят, всъщност крие го председателят на парламента", констатира червеният депутат. Тази му реплика подтикна Цецка Цачев лично да поиска да отговори на Курумбашев от парламентарната трибуна.

„Г-н Курумбашев, Вие днес с това солово изпълнение надминахте вчерашния ефект от арията на тримата тенори в България". Парламентарният шеф посъветва депутата първо да прочете правилника за дейността на Народното събрание и изтъкна, че ако той й беше представил поне едно основание питането му да бъде прието, тя би могла да води диалог с него.

Към критиките срещу парламентарния шеф и премиера се присъедини и депутатът Георги Пирински, който посочи, че поведението му в пленарна зала и реакциите му по повод парламентарните питания са „абсолютно красноречиво доказателство за неговото неразбиране какво е парламентарно управление.
Тези критики принудиха Борисов - вече по време на контрола с няколко реплики да вземе отношение и по скандалния полет.

От парламентарната трибуна той отговори на изпълненото с упреци към политиката на ГЕРБ питане на червената депутатка Корнелия Нинова във връзка с политиката по национална сигурност. Преди това обаче той не пропусна да коментира въпроса с Авиотряд 28.

„За разлика от вас, ние сме критични към всичко, което забележим и след това отстраняваме. Естествено. Иначе нямаше да купите два нискотарифини втора ръка Еърбъси, които да ги наречете правителствени самолети. И след това да се чудим какво да ги правим, както и до ден днешен", заяви министър-председателят.

„Затова ги даваме на който ги поиска, просто да не стоят на земята, защото иначе трябва да пратим пилотите да летят с други компании, за да съберат часове", обясни видимо разгневен премиерът.
Корнелия Нинова обаче продължи с критиките към премиера, разкривайки, че той дори не е чел представения и подписан от него доклад за националната сигурност, както и че ако го е бил чел, трябва да признае, че то представлява едно политическо харакири.

„Самопризнание за пълния провал в политиката на ГЕРБ", подчерта тя. Червената депутатка цитира част от доклада, в който се признава за недостатъци в управлението на държавата в редица сфери. Тя сравни и доклада с програмата на правителството ГЕРБ от 2009 година и коментира, че те са доказателство за „брилянтно самопризнание в провала в политиките" на управляващите.

В отговора си премиерът заяви, че при изготвянето и приемането на стратегията е за приоритет са взети политики с цел поставянето на гражданина в центъра на политиката за национална сигурност. „Това са финансова, социална, икономическа политика", посочи премиерът, изчитайки набързо предварително подготвения му от администрацията отговор.
Този отговор видимо не задоволи Корнелия Нинова, която отново упрекна премиера, че не е чел доклада и че документът е признание за слабата политика на ГЕРБ, след което го призова веднага да подаде оставка, за да не мъчи хората още година.

Уважаеми министър председател, вие не сте чели доклада, заяви тя и допълни - тук днес говорите за социална сигурност и колко много е направило правителството за обедняването, за доходите на хората. Под вашия подпис стои следният текст: „Обедняването на населението, липсата на образование и регресът във възпитанието на значителен брой граждани са риск за националната сигурност", изтъкна червената депутатка. „Защо като това е факт, говорите толкова други неща - колко много сте направили, попита тя.

„Кой въведе акциза на цигарите, което е признавате, е довело до увеличаване на контрабанда на цигарите и срив в приходите на държавата и представлява риск за сигурността на държавата", продължи още тя и даде отговора - Симеон Дянков. „Защо след като виждате и признавате, че това е проблем, не взимате мерки, настоятелно попита още веднъж тя, допълвайки - и за това ли някой друг е виновен. След като на третата година признахте, че грешите, какво ще направите от тук-нататък за хората, интересува се червената депутатка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини