От х:

Днес в x:

Антифашисти на 9-ти септември: Буржоазията е в настъпление

Антифашисти почитат 9-ти септември

Социалисти, комунисти и антифашисти не пропуснаха и тази година да почетат празникът на социалистическата революция в България, 9-ти септември, с поднасяне на венци и цветя пред могилата на загиналите в антифашистката война. Пред паметника на Ямача се събраха 50-на активисти на различните организации, които показаха че не са забравили тази жизнено важна за историята на България дата. Понеже историци и политици така и не знаеха как да тълкуват 9-ти септември 1944-та година, те се опитаха удобно да забравят деня. Обаче има много, които още помнят.

В словото си председателят на общинската организация на Българския съюз на антифашистите, Костадин Видев подчерта, че 9-ти септември нямаше друга алтернатива в онзи исторически момент, която да спаси България от трета национална катастрофа. Важно е да помним саможертвата на загиналите в борбата против фашизма, каза още той и благодари на останалите живи участници в съпротивата, като пожела тяхната вяра и непоколебимост да бъдат запазени и за следващите поколени.

Защото е факт, че до 9-ти септември 1944-та година, хиляди загинаха в репресиите на монархическия фашистки режим, поставил се на всичкото отгоре в слугинаж на човеконенавистния нацистки режим в Германия. Заслепени или с ясно съзнание, много българи от това време избраха съпротивата на злото и поне за малко измъкнаха народа от робското му самосъзнание. За да го вкарат в друго.

Дни преди 9-ти септември 1944-та година, части на Трети украински фронт на съветската армия нахлуват в България и донасят новия режим на щиковете си. На практика те заменят една окупация с друга-германската със съветската. В следващите 50 години българите изпаднаха под не по-малко варварската деспотия на болшевишка Русия, чиято следа в световната история се измерва само и единствено с броя на избитите собствени жители. Половинвековната доминация на едно изостанало полуфеодално славянско племе над България, върна мисленето у нас в епохата на селата, овцете и национални лидери тип Пеко Таков, чийто имена миришеха на обор и сено. Национално култивираната липсата на способност за мислене, бе замествана с клишета тип-световния империализъм настъпва и иска да ни задуши.

В този смисъл бе и част от днешната реч на антифашиста Костадин Видев, 23 години след като комунизма си отиде. Буржоазията пак била в настъпление, социализма в опасност и така нататък. Думи на хора, които си живеят в собствен свят, както смаяно подметна случайно озовал се на мястото зяпач.

Речта на антифашиста за пореден път потвърди Мойсеевата притча за изгнанието на евреите-трябва да умре и последния роден в робсство, за да познае един народ истинската свобода.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини