От х:

Днес в x:

"Кюриосити" заснел НЛО?

Марсоходът "Кюриосити" е изпратил любопитни за учените снимки на обекти, които според някои може да са на НЛО. Фотоси, минали няколко пъти през филтър, разкриват няколко неидентифицирани обекта, пише club.bg.

Кратко след приземяването в кратера „Гейл", "Кюриосити" изпрати снимка до Земята с изображението на нещо, което прилича на прах. 45 минути след това друго изображение от същата локация показва, че аномалията е изчезнала.

Още една марсианска мистерия е заснета на друго видео, в което се вижда как бели обекти се движат по повърхността на Червената планета. На клипа се вижда как обектът първо се надига от хоризонта, последван от друг обект, движещ се отляво надясно леко над хоризонта.

Междувременно "Кюриосити" успешно проведе своя първи тест драйв, като измина няколко метра по повърхността на Марс и направи завой, се съобщава в официалния микроблог на проекта в "Туитър".

"Първият курс завърши, движех се така - три метра напред, завой на 90 градуса и след това заден ход", се казва в съобщението.

Машината преживя и първия си неуспех. На марсохода се счупи датчик за отчитането на вятъра, с помощта на който апаратът получава информация за атмосферните условия на повърхността на червената планета. Това обаче не е голям проблем и "Кюриосити" ще продължи да прави всичките необходими измервания, макар и не много качествено.

Днес стана ясно, че мястото на кацането на космическия апарат върху червената планета вече ще носи името на автора на прочитите „Марсиански хроники" Рей Бредбъри.

Учените от NASA обявиха решението си на пресконференция на 22 август - деня, в който писателят фантаст щеше да навърши 92 години. То им е вдъхновено от живота и творчеството на Бредбъри, който до последния си ден мечтаеше за космически полет до Марс. Бредбъри почина на 5 юни т. г. на 91-годишна възраст.

Най-големият и сложен робот, предвиден за работа на "червената планета" извърши на 6 август успешно кацане в района на марсианския кратер Гейл след осеммесечно пътуване от Земята. Сега в рамките на този месец той постепенно ще направи проверки на бордовата апаратура и научните прибори в подготовка за започване на изследователската си мисия.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини