От х:

Днес в x:

Багерите тръгнаха срещу осветен параклис, бил незаконен

Параклисът и багерите

След 8 месечно прекъсване багерите пак се развилняха в Ставри Димитрово.

От началото на седмицата тече интензивно разрушаване на 19 постройки, с влезли в сила заповеди за премахване, защото са вдигнати незаконно.

Измежду неизрядните градежи обаче има и един, осветен от Светата православна църква. Параклисът пред министерството на Веселбата, както се нарича луксозният имот на свиленградския бизнесмен Павлин Паришев -Парко, е осветен лично от старозагорският владика Галактион.

Параклисът е кръстен св. „Павел и Николай“. Според злите езици-носи името на  Парко и брат му Николай, според благочестиви християни-на половината от апостолският дует св. Петър и Павел и популярният свети Никола, покровител на рибари и кръстник на никулденските шарани.

Параклисът е определен за незаконен от ДНСК, макар за него все още да няма влязла в сила заповед за премахване. Така или иначе, той подлежи на събаряне, защото е в списъка на 169-те незаконни постройки във "Веселото село". Към момента са премахнати 120 от тях. Рушенето ще продължи до края на тази година.

След като в началото на кампанията багерите се заловиха с вилички, беседки и барбекюта, година и половина по-късно е ред на солидните луксозни имоти. Част от собствениците им, като Парко, са си наели строителни бригади и камиони и лично рушат вилите си, за да спасят материалите. Повечето обаче си спестяват разходите по разрушаването, а тоновете боклуци оставащи след тях, обременяват допълнително и без това закъсалата община Любимец, в която е Ставри Димитрово. Общината на свои разноски трябва да извози и депонира отпадъците, което струва пари. Засега строителните остатъци остават на място и превръщат доскорошното митничарско селище в огромно сметище. Повече от настъплението на багерите вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Другите постройки обаче нямат святост която да ги пази

Хората на Парко сами разрушават вилата му, за да отърват строителните материали
Параклисът се казва Св. Павел и Николай"и може би е единствен по рода си в България
Бе построен на видно място пред "Министреството на Веселбата"-имота на Парко
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини