От х:

Днес в x:

В Александрово плащат за въздух, вместо за вода

Повече от двайсет души блокираха пътя към с. Александрово в знак на протест срещу безводието

"Искаме си водата! Граждани сме на тази държава и сме нейни данъкоплатци! Нямаме власт и никого не искаме да сваляме, само да си защитим правата“. С тези лозунги рано тази сутрин село Александрово се вдигна на протест заради безводието там.

Хората твърдят, че в буквалния смисъл водата си играе с тях на криеница, като ту идва, ту я няма. Към недоволството на неколцината баби, които излязоха на самото шосе на входа на селото още в 7,30 ч. сутринта, бързо се присъединиха и част от младежите. На мястото да защити интереса си, със сетни сили на двете си патерици се дотътри и 86-годишната баба Марийка.

Макар че нямаха разрешение да блокират пътя, хората чинно се наредиха един до друг и затвориха шосето.

“Не ни е страх от нищо, само от Господ! Ако не ги е срам да арестува няколко неумити баби, да дойдат!“, демонстрираха кураж няколко възрастни жени. „Плащаме най-скъпата вода в страната, на всичкото отгоре е и некачествена - жълта е като боза“, жалваха се александровци.

Хората са наясно, че проблемът е мащабен и трябва да бъде решен кардинално с подмяната на около 8 километра водопровод по трасето от село Брягово до тяхното. Жестоките жеги напоследък са допълнителен катализатор скапаните тръби да се пръскат все по-често. Всички опити на ВиК-дружеството да реши проблема с отстраняването на ежедневните аварии удрят на камък. В Александрово са наясно с това и дори хвалят ВиК-началника на селския район Тодор Ангелов, който е също жител на Александрово и търпи наред със съселяните си мизерията заради липсата на вода. „Тодор сън не спи. Няма събота, няма неделя за него. С екипа си вече положиха огромни усилия, за да ни осигурят вода. Явно обаче само с труд не става. Трябва да бъдат отпуснати пари за цялостната подмяна на съоръженията“, казва Тянка Сталева.

Жената живее в Александрово от 12 години и е собственичка на един от трите магазина в селото. Обяснява, че с колегите й са под пара, защото продават хранителни стоки в обекти без вода и се притесняват да не би хигиенните инспектори да затворят бакалиите им. Докато подканва насъбралите се на протеста да скандират: “Искаме вода!“, Тянка размахва и няколко фактури с платени сметки за животворната течност за месец юли. Обяснява, че има четири водомера и макар че от близо 40 дни вода почти няма, е платила сума за всички водомери на обща стойност около 60 лева. Тянка разяснаваа това с факта, че когато се разчуе в селото, че пускат водата, хората логично отварят кранчетата, вместо да шурне струя обаче, през тях всъщност минавал засмукания по тръбите въздух. А той също въртял водомерите. „Плащаме въздух! И той на-скъпия в страната!", изропта народът край Александрово.

Наред със съселяните си да изрази недоволството си беше и майката на ексобластния управител на Хасково, а сега депутат от ГЕРБ Румен Данев. Леля Недялка Делчева много пъти е разказвала за проблема на сина си, жената обаче не иска да злоупотребява с властта на момчето си и затова твърдо е решила да извоюва правото си като данъкоплатец да ползва питейна вода наред с другите. „Аз на моето момче съм му майка, не съм му началник!“, отговория жената на подхвърлянията на някои от съселяните си да ходатайства пред Данев. „Искат да имаме здраво поколение, но как ще стане това в мръсотията, в която сме принудени да живеем посред лято!“, ядосват още хората.

Безводието ги е принудило всички да се редят на единствената селска чешма, за да набавят вода поне за да се изперат и умият децата си. На общоселския чучур обаче идвали и да пълнят бидони и хората от съседното село Константиново, което е също по трасето на злополучния водопровод и хората имат идентичен проблем с тези в Александрово. На всичкото отгоре единствената вода, с която двете села разполагат, не е изследвана и дори местните не знаят от къде извира. „Дано не пламне някоя зараза, че чак тогава властта да се трогне!“, анатемосваха бабите. Хората се молят поне водоноски да изпратят в селото им. Ядосани са, че цистерна за персонала на Александровската гробница имало, а за местните - не.

Близо половин час те не пропуснаха и пиле да прехвръкне откъм Хасково в селото им. Единствено редицата се поотмести, за да направи място на медицински автомобил превозващ към общинския център хора на хемодиализа. След като изразиха недоволството си на пътя, хората подготвят и подписка до кмета на Община Хасково Георги Иванов и областният управител Ирена Узунова, с искане за бързото разрешаване на проблема.

Мая Манолова

Майката на депутата от ГЕРБ Румен Данев Недялка Делчева също е сред недоволните
Близо половин час александровци не дадоха и пиле да прехвръкне през селото им
Протестиращите се отместиха замалко от пътя, за да пропуснат автомобил с пациенти на хемодиализа

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини