От х:

Днес в x:

Търговци: Дървата ще скочат поне с 10 лева за тон до дни

Сега е идеалният момент да се запасите с дърва - сухи и все още евтини

Поне с 10 лева за тон ще поскъпнат дървата за огрев в Хасково, прогнозират търговци от бранша. Според тях това ще се случи в близките дни, до седмици. Основна причина за поскъпването е високата цена на горивата. Отделно от това дървесината идва скъпа още при търговете на лесничействата, смятат търговци.

Засега в повечето складове в Хасково цената е 140 лева за тон, при безплатна доставка до дома в рамките на града. Ожесточената конкуренция задържа скока на цените, но едва ли ще е задълго, убедени са търговците на твърдо гориво.

Преди няколко седмици един от складовете в областния град вдигнал цената на 150 лева за тон, но никой от колегите му не го последвал и той върнал на 145 лева. Съвсем скоро обаче се очаква цепениците при всички търговци да заковат 150 лева.

„В Кържали тон дърва вече е 160 лева“, казаха за Haskovo.net от склад на Кърджалийска. При тях идвали клиенти оттам за по-големи количества, защото им излизало по-евтино.

Средно по 20-тина поръчки на ден изпълняват складовете за твърдо гориво в Хасково.

„Може да прозвучи странно на фона на всеобщото обедняване, но хората тази година поръчват по-големи количества. Миналата есен купуваха по 200-300-500 килограма, сега обаче вземат по 2-3 тона наведнъж. От една стара хората се опасяват, че цената ще скочи, от друга – очакват тежка зима, каквато беше миналата. Тогава дори в най-големите студове имаше недостиг на дърва за огрев и сега хората се презастраховат“, обясниха от склада на Кърджалийска.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини