От х:

Днес в x:

Станева отърва глоба от 2 бона за Република

Нели Станева

Районният съд отмени глоба от 2000 лева за Недялка Станева, заместник кмет на община Хасково, която й бе наложена от МВР. Санкцията бе наложена Станева по време на изборите миналата година, когато изпълняваше длъжността „кмет“. Наказателното постановление й било съставено в края на октомври 2011-а за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Месец и половина преди това – в средата на септември, полицаи направили проверка в квартала „Република“, улица „Ястреб“. Там те установили, че по тротоарите са разположени множество сергии, имало безразборно паркирани коли, а по улицата между автомобилите се движели пешеходци.

Освен това на самата улица нямало вертикална и хоризонтална сигнализация, която да указва реда за движение, а тротоарите били заети с търговски маси, които пречели на свободното придвижване на пешеходците. Бил извикан полицейски патрул, който наложил глоби на част от водачите, паркирали на тротоара.

На следващия ден, 16 септември, било издадено разпореждане от шефа на Пътна полиция Атанас Джунов до Станева, в качеството й на кмет на Община Хасково, собственик и стопанин на улица „Ястреб”, в срок до един месец да отстрани констатираните нередности, затрудняващи движението на пешеходци, както и разположените върху тротоара обекти, използвани с разрешение на община Хасково за търговска цел.

На 28 октомври била извършена повторна проверка в квартала. Полицаите констатирали, че разпоредените действия не били извършени, следствие на което било издадено и наказателното постановление на Недялка Станева с глоба от 2000 лева.

Тя обаче обжалва постановлението с мотива, че я глобяват като физическо лице (към тази дата длъжността „кмет“ вече се е изпълнявала от Кирил Керанов, а не от нея). Според закона собственик и стопанин на пътя е общината, а не физическо лице.

Съдът възприема аргументите на Недялка Станева и отменя наказателното постановление. Според съда физическо лице не може да притежава улица и съответно да бъде наказвано за нередности по нея.

Като друго нарушение на процесуалните правила магистратите сочат факта, че едно и също длъжностно лице - шефът на КАТ Атанас Джунов, е съставил и разпореждането до Станева, и наказателното постановление. Според правилата в закона Джунов е трябвало да се отведе след издаването на разпореждането, а не да съставя акт и да налага глоба, защото е бил пристрастен.

С тези мотиви съдът отменя глобата, а решението може да се обжалва пред административния съд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини