От х:

Днес в x:

Влагат 3 млн. лв. в Мезек за туристически атракции

План на атракционите край Мезек

3 142 267 лева ще бъдат инвестирани в средновековната крепост и тракийската гробница в свиленградското село Мезек по проект на общината. Днес на пресконференция бе обявено началото на проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ .

В гробницата ще бъдат поставени холографски изображения на намерените при разкопките предмети, предимно златни и бронзови украшения. Голяма част от тях се намират в Националния Археологически институт с музей към БАН в София и не могат да бъдат видени от туристите на мястото, където са намерени.

Пред входа на Тракийската куполна гробница, на площ от 600 кв.м., в стил Стрийт арт ще се изрисува част от пътя. Край него ще бъдат поставени 50 метра преносими платна, които ще отразяват епохата на траките.

Средновековната крепост и районът около нея ще се обособят като „Средновековен атракцион”. Влизайки в него, посетителите ще получават карта с разположението на различни забавления и препятствия. Целият район ще бъде издържан в духа на средновековието, а туристите ще станат част от него, обличайки се в типични за епохата облекла, опитвайки местни ястия, участвайки в игри и т.н.

В проекта е включено и разработването на две възстановки, които да представят основни събития в областта през Средновековието и по времето на траките.

В постановките се предвижда да се включат известни български актьори, както и местни любители на театралното изкуство.

Проектът предвижда да се изгради и маршрут за колоездене от разклона Свиленград-Гърция-с.Мезек до пътя за Тракийската куполна гробница и към Средновековната крепост с обща дължина на колоездачното трасе 7,250 км.

Целта на проекта е създаване на атракции, които да спомогнат за развитието на устойчив продукт и привличане на български и чужди туристи.

Haskovo.net

Мария Костадинова - зам. кмет на Община Свиленград, Георги Еленков - председател на общинския съвет на Свиленград, инж. Иванка Димитрова - ръководител на проект "С богатството на миналото към атрактивно бъдеще"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини