От х:

Днес в x:

Чучурче спасява хасковско село от отрова в чешмите

4-годишният Сейхан пълни вода за вкъщи от единственото чучурче без манган

Хасковското село Николово се запасява с вода от единствен чучур на стара селска чешма, понеже чешмите им бълват отрова. Водата на местните кладенци се оказа замърсена с огромно количество манган, надвишаващо 44 пъти здравните норми. Литър от питейната вода на николовци съдържа 2 200 микрограма манган, а според здравните изисквания, не трябва да надвишава 50 микрограма. Положението е толкова катастрофално, че от два дни ВиК Хасково са спрели тотално водоподаването за селото и трескаво изчистват тръбопроводите. Спешно бе наета реномираната датска фирма GRUNDFOS, която утре ще монтира филтър на главния тръбопровод за Николово. Той ще снижи нивото на мангана, но водата все така няма да е годна за пиене. 

Положението с наднормения манган е отдавна признаха от ВиК. В последните години обаче състоянието на водата се влошило значително, сподели кметският наместник Пенка Димова, която сезирала миналия четвъртък институциите за проблема. По думите на николовци, от чешмите течала кал или вода в шоколадов цвят. Всеки опит поне да се пере с тази вода, водело до затлачване на пералните, а бялото пране трябвало да бъде чистено допълнително с белина. Затова и мало и голямо бие път до старата чешма „Елаците“ в покрайнините на селото за да пълни вода. 

Там ни посреща покъртителна гледка. 4 годишния Сейхан, голичък както майка му го е родила, тътри огромен пластмасов бидон за минерална вода, за да го напълни с чиста вода. Мъникът може да налее най-много ¼ от съдържанието на бидона, защото става много тежко и не може да го носи. Така-по няколко пъти на ден. До него кротко се пои магарето Делчо, държано на повод от тинейджър. Мястото е и водопой за животните, защото селските магарета не пият от чешмяната вода, дори и да умират от жажда. Циганите от Николово пък се перат на същата чешма. Която разполага със само един чучур. От него едва шурти вода, но поне не спира. 

Предишната година проблема почти бил разрешен. Група николовци наели багер и отворили най-старите кладенци на селото. Пуснали от там водопровод, който заедно с друг стар водопровод от съседното село Широка Поляна, доставял горе долу достатъчно вода за нуждите на 160-те жители на Николово. Водата се събирала в общ каптаж, от който се захранвала цялата Широка Поляна. Там обаче местните я ползвали както за пиене, така и за поливане, заради ниската цена на каптажната вода. В жегите водата обаче не достигала и Широка поляна режела Николово. А именно през лятото манганът се завишавал драстично. 

Чрез община Хасково и с помощта на ВиК, Николово се кани да кандидатства по европейска оперативна програма за питейна вода. Целта е да се изгради обезманганителна станция и се оправи водопроводната система на селото. Ще струва страшно много пари и без европейски средства, решаването на проблема е немислимо, обясни управителят на ВиК Петко Стойчев. Програмата обаче се отваря чак през 2013-та година. Затова като временна мярка е монтирането на филтъра, който ще струва 15 хиляди лева. 

От няколко дни, Николово е на водоноски осигурени от ВиК. Това страшно улеснява местното застаряващо население, като му спестява ходенето пеш в жегите. Пред кметството на селото е като паркинг за каручки, претоварени с празни бидони. Хората се запасяват за дни наред, понеже не знаят докога ще бъдат на сухо.

Повече по темата очаквайте във видеорепортажа ни тук.

Г.Христов

Мъникът едва носеше тубата
Възрастните хора се спасяваха с пристигналите водоноски
Паркинг за каручки пред кметството
Според леля Тонка, водата от чешмите разваля дори и перални
Кметицата Пенка Димова търси помощ за кандидатстване по европейско преграми
Чешмата се ползва и за водопой на магаретата
Баба Въчка/вляво/ и магаричката Мария, нямат търпение за чистата вода
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини