От х:

Днес в x:

Евро 2012 в цифри

С трите попадения, които отбелязаха Давид Силва, Фернандо Торес и Хуан Мата във финалния сблъсък срещу Италия, головете вкарани от футболисти, състезаващи се в английската Висша лига нарасна до 23.

Именно първенството на Острова има най-много голмайстори на Евро 2012 до момента, следвано от германската Бундеслига с 14. Третата позиция е за испанската Примера с 11, следват италианската серия „А“ с 6 и руската Премиерлига с 5. Изненадващо френският шампионат има едва един представител, който се разписа по терените на Полша и Украйна – полузащитникът на ПСЖ Жереми Менез, допълва sport1.

Реал Мадрид и Манчестър Сити са отборите, чийто футболисти са най-резултатни – представители на „белия балет“ и „гражданите“ досега се разписаха по осем пъти. Изненадващо, но на трето място в тази класация е Волфсбург. Ако се броят двата гола на Вацлав Пиларж, който е сред новите попълнения на „вълците“, то играчи на този тим поразиха целта общо седем пъти.

Вратарят на „кралския клуб“ Икер Касийяс бе огорчаван най-рядко. Стражът, който вече има в актива си осем чисти мрежи на еврофинали и е устремен към рекорда на Едвин ван дер Сар, който е с девет, инкасира само едно попадение – на старта на борбата в груповата фаза срещу Италия. Касийяс не е допускал гол в елиминации на световно или европейско първенство в продължение на 990 минути или повече от 16 часа футбол. Испания пък е без загуба вече в 12 поредни двубоя на еврофинали.

Марио Балотели е играчът, отправил най-много точни удари към противниковата врата – десет, но освен него, на върха при реализаторите са още Фернандо Торес, Кристияно Роналдо, Марио Гомес, Алан Дзагоев и Марио Мандзукич. Тъкмо Торес бе обявен за голмайстор на еврофиналите, тъй като вкара головете за най-малко игрово време.

41 от попаденията на Европейското първенство бяха реализирани с десния крак. Почти четири пъти по-малко – с левия – само 13, докато точните удари с глава бяха 22.

Рекордът за най-много голове на еврофинали принадлежи на надпреварата преди 12 години, която се проведе в Белгия и Холандия. Тогава в рамките на 31 двубоя феновете станаха свидетели на 85 попадения, докато сега бяха вкарани 76 в 31 срещи или средно по 2.45 на мач.

Отново Реал Мадрид е на върха и в подреждането за най-много футболисти във фазата на полуфиналите. 10 представителя на „белия балет“ бяха сред последните четири като нито един от играчите на „кралския клуб“ не отпадна преди този етап на турнира. В исторически план единствено Динамо Киев през 1988-а и Ювентус през 2000-ата са имали десет или повече футболисти на полуфинал.

Иначе Франция бе един от двата отбора на Евро 2012, чийто нападатели не съумяха да се разпишат нито веднъж. Другият е Република Ирландия.

От най-сериозна липса на късмет пък страдаше Португалия. Възпитаниците на Пауло Бенто удариха шест греди в петте си срещи, с което поставиха нов рекорд. Иберийците станаха и първият тим в историята на европейските първенства, който в дебютните си четири двубоя не променя стартовия си състав.

Във всяка група имаше отбор, който спечели първата си среща, но впоследствие отпадна. Холандия пък се присъедини към Югославия, Дания, Англия, Румъния, Турция, България и Гърция, които през годините също завършиха участието си на европейско първенство без спечелена точка. Тъкмо лалетата бяха единственият отбор, който вкара два гола с удари извън наказателното поле.

Ранното отпадане на Полша и Украйна означава, че последните пет страни, приели световни или европейски финали не успяват да преодолеят дори груповата фаза, след като до 2008 г. 22 от 23-те домакина неизменно продължаваха напред.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини