От х:

Днес в x:

Безумията на висшето: Ставаш инженер с матурата по БЕЛ

Момичетата се разбързаха да стават студентки

Кандидатите за техническите университети в страната могат да влезнат и станат инженер само със зрелостен изпит по Български език и литература. Куриозът „цъфна“ при старта на тазгодишната кандидат-студентска борса в читалище „Заря“. 

Матурата по Български успешно заменя досегашните приемни изпити по Математика и/или физика. Въвеждането и, като единствен вход в техническите ВУЗ-ове е записана в „устава“ на всеки един от тях, без изключение. Така с добрата си граматика може да претендирате да станете машиностроител в хранително вкусовата промишленост, да следвате и завършите компютърни системи и технологии, автоматика, топлотехника, електроника, химично инженерство, автотранспортна и земеделска техника, технология на храните, корабоводене ! , експлоатация на флота и пристанището !!, зооинженерство. Зрелостният по БЕЛ е достатъчен и за редица икономически специалности като Счетоводство и контрол, финанси, статистика, икономика на търговията, икономика на строителството и др.

Разбира се, техническите университети запазват като вариант и традиционните приемните изпити по математика и физика. Явилите се на тях получават бонус оценките им да се умножава по коефициент 3. Тези които се явяват само с матурата, умножават оценката по коефициент 2.8. Разликата е пренебрежимо малка на фона на глада за студенти. Либералния прием пък гарантира производство на бъдещи инженери. Българското висше на 90% приключва с дипломиране. Досега влизането бе по-сложната част.

Една от причините ВУЗ-овете да имат все още приемни изпити е, че за тях се плаща. Минимум по 41 лв на изпит, до над 100 лв на приемен изпит за Lарненският свободен университетq например. Има и предварителни изпити. 

Няколко десетки зрелостници, придружени от загрижени родител,и подаваха днес документи във фоайето на читалище „Заря“. 4/5 от присъстващите бяха девойки, младежите се отбиваха рядко или не издържаха чакането в жегата. Борсата работи до 4-ти юли. Някои ВУЗ-ове обаче прекратяват приемането на документи по рано. Така например, мераклиите за ПУ „Паисий Хилендарски трябва да са готови с документите до 29-ти юни. Тези които напират засСтарозагорският Тракийски университет трябва да подадат до 30-ти юни. 

Именно към Стара Загора бе ориентиран основния наплив от първата вълна кандидат-студенти. Градът привлича с това че е близко до Хасково, по-евтин е и предлага престижни специалности.

Г.Христов

Организацията на кандидат-студентския център позволяваше едновременното обслужване на много хора
Толкова много възможности....

Кандидатите обикновено бяха наясно какво искат
Внимателно....
Бумаги
Жега
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини