От х:

Днес в x:

Закон срещу интернет троловете

Според сайтове, има 18 вида тролове в интернет. Това тук е базисния. Останалите - тук

На 12 юни 2012 год. членовете на парламента във Великобритания гледат на второ четене законопроект за клеветата в интернет, съобщи The Telegraph. Законът е насочен по-конкретно срещу така наречените интернет тролове – анонимни потребители, които разпространяват компрометираща информация в мрежата.

Новият закон ще инкриминира тролинга до степен, че провайдърите (доставчиците на интернет) ще са длъжни да разкриват личните данни на потребители, хванати в тролинг без съдебна заповед или искане от полицията. Сайтовете, на които се вихрят троловете, като публикуват клевети и обиди, няма да получават съдебни искове, ако сътрудничат за разкриването на трола. Ако не го сторят, ще се считат за съучастници и ще носят същата отговорност, както и авторите на лъжливи съобщения. Данните на трола в крайна сметка ще стават достояние на жертвата, според проектозакона, а тя може да съди клеветника.

Коментари и постове, за които е трудно да се каже дали са клевета или не, се предлага да бъдат заличавани. Спред проектозакона това е грижа на собствениците на сайта, където са публикувани.

Засега британските законодатели не са решили какво да се прави ако тролът е дейставл от обществени точки за достъп – интернет кафе или библиотека, пише The Daily Mail.

Срокът за подаване на жалба за по-раншни тролинги е 1 година след публикуването им.

Законопроектът бе предложен скоро след делото, спечелено от британката Никола Брукерс. Тя стана жертва на тролинг след като написа нещо за един от участниците в X-Factor във facebook. От нейно име бил създаден фалшив акаунт, от който се изпращали неприлични предложения на деца. Полицията отказала да разследва, но дамата с помощта на адвокат успяла да получи данните на троловете от Facebook. Така ги дала под съд и спечелила делото.

Victims of internet abuse to get new power to identify `trolls` - The Telegraph

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини