От х:

Днес в x:

2 градини по периферията ще дежурят през август

Орфейската Детска градина е най-голямата в Хасково

Две детски градини, от периферните квартали „Орфей“ и „Македонски“ ще поемат децата на Хасково през месец август. Това са ОДЗ 15/Слънце/, до Веспрем и ОДЗ „Звънче“/№22/ между улиците „Михаил Герджиков“ и „Дружба“. Останалите градини ще излязат във ваканция, поради рязкото намаляване броя на децата посещаващи детските заведения през този период. 

През миналата година ситуацията бе същата-дежурни бяха само две забавачки-11 в Република и 17-та, до градската градина. Записаха се само 100-150 деца, напук на опасенията, че местата няма да стигнат. Стигнаха, но главно заради родителското недоволство. Родителите се жалваха от неудобното разположение и от смесения етнически състав, който ги посещава. 

За тазгодишните дежурни няма подобни опасения. Двете градини обаче са още по неудобни като местоположения. Освен че са в края на града /няма друго заведение по-отдалечено от централната част на Хасково/, отиването става само по задръстени с трафик улици и булеварди. Освен ако не сте от македонската махала и от веспремската част на Орфей, отиването пеш е абсолютно невъзможно, мрачно разсъждаваха родители, разчитащи на бабите да приберат децата от забавачка. Прибирането става обикновено към 4.30-5 часа следобед, когато повечето родители още работят. 

Haskovo.net попита пресслужбата на общината за сроковете за подаване на документи от родители, които желаят да ползват дежурните градини, какви документи са необходими, както и защо са избрани точно тези градини. Към настоящият момент, все още нямаме отговор. 

По неофициална информация от родители задали тези въпроси на своите директори, се разбра че приемането на молби вече е започнало и вероятно ще продължи до края на юли. Към молбата пък трябвало да се добави бележка от работодателя, че в този период/август/ родителите НЕ могат да ползват платен годишен отпуск. 

Няма и яснота на какъв принцип се насочват децата към двете дежурни градини. Ако желаещи дежурна градина родители се стекат само в едната, обслужването им ще стане почти невъзможно, въпреки че и 15 и 22-ро ОДЗ имат огромен капацитет-200-300 места. 

Haskovo.net ще ви държи в течение за всяка допълнителна информация по темата.

Г.Христов

"Македонската" пък е най-скритата-отвсякъде е опасана с шубраци
Входът за ОДЗ Звъче е само от улица Дружба
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини