От х:

Днес в x:

Децата в Смолянско главоломно дебелеят

Децата от Смолянска област с наднормено тегло през 2010г. са били 8,7 % сочат данните на Районната здравна инспекция в Смолян, а тенденцията сочи тревожно и бързо нарастване. Само за 1 една година е отбелязан ръст от  3.4% на затлъстяване при децата, които през 2009г. са били  5,3 % .

Със такъв проблем са 10,8 % от учениците във възрастовата група 7-14 години  и 6,3 % от тези в групата на 14 -18 годишните. Това сочат  данните от анализа на здравословното състояние на децата и учениците от област Смолян.

При проведените консултации на млади семейства в Кабинета за редукция на теглото в РЗИ – Смолян е станало ясно, че много от родителите се сблъскват със сериозни проблеми при създаването на здравословни навици за хранене, които се създават още в най-ранна детска възраст.

Като основна причина родителите са споделили голямото разнообразие от сладки и солени „изкушения” на пазара, които примамват децата с лъскави и цветни опаковки. Малчуганите от всякъде са атакувани с реклами  на храни от любимите им анимационни герои или актьори. Възрастните знаят, че някои от рекламираните продукти не са здравословни, но се чувстват безсилни пред силата на рекламата или атрактивната опаковка.

Друг проблем е, че при пазаруване на повечето майки и татковци им е трудно да се ориентират- кои храни са с високо съдържание на вредни вещества и кои не са.

Според експерти на РЗИ – Смолян проблемът може да се реши много бързо, ако върху опаковката на тези храни се постави предупредителен ярък знак или рисунка.

В тази връзка здравната инспекция в Смолян стартира обществено проучване в цялата област, при което онлайн  ще се анкетират родителите.

На адрес :  http://www.riokoz-smolyan.com те ще могат да гласуват с отговор на въпроса:

 „Одобрявате ли задължителното поставяне на лице на намръщено човече (или друг графичен знак )  върху етикета на храните , чиято честа консумация  би могла да доведе до здравни рискове за децата?”. 

Проучването ще се проведе до м. ноември 2012г.

Ако то доведе до висок процент на подкрепа, РЗИ – Смолян ще настоява за дебат по темата в цялата страна и за промени в Наредбата за етикетирането и представянето на храни.

За да установи познават ли възрастните правилата за здравословно хранене, доколко ги спазват и какви хранителни навици създават у своите деца, през 2012 година РЗИ – Смолян ще извърши анкетно проучване сред  родителите на 5- годишните малчугани в пет общини на област Смолян.

По статистически данни на Националния център по общественото здраве и анализ,  2 млн. българи са със свръхтегло, а 1млн. души – със затлъстяване. С наднормено тегло у нас са и 200 000 деца, като 67 000 от тях са със затлъстяване. Една от причините за тези цифри е нездравословното хранене на възрастни и подрастващи. Данните от национално проучване на храненето сред децата в България за 2010 – 2011г. показват, че с наднормено тегло са 30,2 % от изследваните момичета и момчета. 12,7 % от тях са със затлъстяване.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини