От х:

Днес в x:

Шестимата от аферата ”Захар” с повдигнати обвинения

Шестимата задържани при вчерашната спецоперация на ГДБОП и НАП срещу укриване на данъчни задължения в особено големи размери при търговия със захар са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления. Това съобщиха от Специализираната прокуратура, под чието ръководство бе проведена акцията.

Обвиняемите са 24-годишният син на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев, Тодор Симеонов и Милко Талев.

От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г., допълват от спецобвинението. Организатор на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност, е Милко Талев. Освен него и тримата изпълнителни директори на „Литекс комерс“ – Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров, в организираната престъпна група са участвали Ивайло Талев – племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества.

Данъчните задължения, чието плащане е избегнато в резултат на дейността на групата за периода февруари-март 2012 г,. надхвърлят 200 000 лева. До момента са разпитани повече от 10 свидетели. Продължава и анализът на иззетите при вчерашните процесуално-следствени действия документи, както и информацията, съдържаща се в електронни носители, съобщи прокуратурата.

Шестимата са задържани за 72 часа, като предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Междувременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че не иска да влиза в режим на диалог чрез медиите с Гриша Ганчев.
На въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение и срещу бизнесмена, той посочи, че когато се установи допълнителна връзка на други лица, прокуратурата ще е тази, която ще прецени дали трябва да се върви към съответните мерки.
„Искам тук все пак да поздравим и Гриша Ганчев за това, което каза, че държавата, когато констатира нарушение, всеки един трябва да си понесе отговорността”, допълни Цветанов.
Тази сутрин Ганчев бе на разпит в ГДБОП, който продължи не повече от 15 минути. След него бизнесменът запази мълчание.

По-рано днес Цветанов заяви, че едно от задържаните лица е потвърдило за намерението да се закупи захар от Чернобил със завишено съдържание на тежки метали. В един от иззетите компютри е намерено електронно писмо, от което става ясно, че е имало такава поръчка. Самият Гриша Ганчев отрече това и заяви, че е измислица на болен мозък.

По-късно министърът беше категоричен, че намереният имейл дава основание за потвърждение на първоначалната информация, която са имали. Той допълни, че на първия етап вносът трябвало да започне с един ТИР, което е 25 тона, и впоследствие, ако може да намери приложение, стоката да бъде пласирана в търговската мрежа като сокове или захар. Цветанов подчерта, че цената на тази захар е по-ниска.

Той беше категоричен, че това, което са извършили компетентните органи - в лицето на ГДБОП, НАП и Специализираната прокуратура, е достатъчно.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини