От х:

Днес в x:

Мор ударил доматите, 4.50 за кило-нормални

Софи обяснява, че не може домата да бъде по-евтин

Реколтата от домати е унищожена от болести и сурова зима. Затова червеният зеленчук отскочи до небивалите 4.50 за кило. Тжова обясниха търговци на хасковския зеленчуков пазар. „На 4 лв го мзимаме от борсата в Плодовитово. На колко да го продаваме2 вървим на загуба“ обясни Софи от пазара. Според нея, взимали домата, колкото да не връщат клиентите.

Срещу нея, колежката Лили продаваше домати на 2.80-3.00 лв, но те бяха наранени или с неособено добър търговски вид. „Обраха им се, това остана“ сви рамене жената. На всички сергии пишеше български домат. Къде отиде евтиния гръцки? „Ми и там имаше болест“. Каква точно болест? „Болест“ обясниха компетентно. От фитосанитарния контрол към агенцията по храните обаче категорично отрекоха за болест по реколтата. Според инспекторите ако може да се търси някаква причина, тя е в по-суровата зима, но в никакъв случай заради болест. 

Производители от региона също опонираха на търговците. „Борсовите цени на доматите са 3.20, нормалната продажна цена е 3.50“, категорични бяха зеленчукопроизводители. Гръцките домати били заменени с марокански и испански и в резултат-само днес цените на едро са паднали с 30 ст. Според производителите цените на домата от март/2.20-2.40/ обаче са били нереално ниски и сега нещата си идват на мястото. 

Фермерите обаче яростно нападнаха Агенцията по храните. Според тях, само чиновниците не са видели молеца Туто абсолюта, който унищожил голяма част от реколтата. Заради това, в любимешко дори и дребните производители нямат домати. Подобно било положението и надолу към Гърция. Зимата пък унищожи собственото производство на хората от село. Плюс наводненията, които унищожиха насаждения с различни земеделски култури.

Гръцкият домат пък изчезнал, защото византийците се изхитрили да сеят повече краставица. Заради техните цени от 50 евроцента, българските производители не смеят да качат над 1.40 за кило. Цената на краставицата се срина около Великден от близо 3 лв, на 1.20-1.60.

Г.Христов

Куриозното е че ранните ягоди са 5 лв
Ранните череши-6 лв
Гърците се грижат да ядем евтини краставици

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини