От х:

Днес в x:

За първи път: В Хасково вече ще спасяват от инфаркти

За пръв път в цялата история на хасковската многопрофилна болница, в нея ще има отделение по инвазивна кардиология. В него ще бъдат извършвани сърдечни операции, но по-важното-ще се лекува на място така наречения остър коронарен синдром, който е основният причинител на смърт за българите. При този тип инфаркти, спасението е в първите два часа. Пропуснат ли се, пациентът или умира или остава инвалидизиран за цял живот, ако въобще успеят да го спасят. Досега, покосените от инфаркт бяха транспортирани, я за Пловдив, София или пък Ямбол. Най-многото което някога се е правило в хасковската кардиология е било поставяне на временни пейсмекйри. 

Хасковската болница досега поемаше по 400-500 инфаркта годишно, които бяха светкавично бяха препращани към други лечебни заведения. Много от местните кардиолози пък пък директно пращат пациентите си в други клиники, където има ангиограф. Когато го придобием и ние, очаквам по 100 допълнителни случая на месец -коментира завеждащият кардиологията в МБАЛ, д-р Александра Милева.

Новите възможности на хасковската болница станаха факт след като днес бе подписан официално договорът за доставка на супермодерен Ангиограф. Той ще бъде изработен, доставен и монтиран в рамките на 100 календарни дни. До септември трябва да бъде конструктивно преустроено трето вътрешно отделение, като се направи инвазивна лаборатория и интензивен сектор. Всичко това ще бъде обезопасено по съвременните изисквания за лъче защита. Строители и проектанти днес обикаляха отделението за изготвяне на необходимия проект. Колкото и мащабен да бъде ремонта обаче, средствата за него са капка в морето в сравнение с ангиографа, коментира изпълнителният директор на МБАЛ, д-р Славчо Близнаков.

Ангиографът е на Дженерал Електрик и струва 1.5 млн без ДДС, сиреч 1.8 млн крайна цена. Предимството в офертата на „Дженерал Електрикс“ е че са дали 5 годишен срок за разсрочено плащане, почти без оскъпяване. На болницата това ще струва 22 хиляди месечно. За сравнение-клиничните пътеки които ще се сключат за ангиографа ще носят поне по 200 хиляди месечно. Разбира се Касата трябва да сключи договор, макар и по средата на годината, което е различно от обичайната им практика. „Не мислим, че някой ще бъде против подобен договор, защото инфарктите са истински бич за региона“ изразиха надежда лекари.

Когато договорът с касата стане факт, пристигат и специалистите. На трудов договор в Хасково заработва д-р Орлин Радев от Пирогов. Втори кардиохирург, също на трудов договор ще бъде привлечен тия дни. Консултант на прохождащото хасковско отделение ще бъде известният д-р Валери Гелев, който е началник на инвазивната кардиология в Пирогов.

 

Г. Христов

Д-р Орлин Радев ще завежда хасковското отделение по инвазивна кардиология
Шефът на кардиологията в Пирогов, д-р Валери Гелев ще е консултант
Д-р Александра Милева бе доволна от новите възможности за кардиологията в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини