От х:

Днес в x:

Хлябът поскъпна с 10 ст. Хлебозавода: Цената я правят магазините

Хлябът вече струва 80 ст. Заради магазините

Хлябът поскъпна с 10 стотинки днес. Нарязан бял хляб „Карина“ вече струва 80 ст, ненарязан-75. Типовия се продава на 80 ст. На тези цени продават всички хлебопроизводители в региона.

Поскъпването е недостатъчно. Компенсира само увеличената цена на брашното, което премина 600 лв за тон, коментира председателят на съюза на хлебопроизводителите-Янчо Вутов. След влизането на новата цена на тока от 1-ви юли, ще се наложи ново поскъпване, прогнозира Вутов и даде пример със София: „Там произвеждат много повече хляб и могат да избият от оборот. Зареждат от много по-малко разстояние и пестят от транспорт. Хлябът им е между 95 ст. И 1.15 лв“

Цената в региона обаче се определя от поведението на пазара на най-големия играч в областта, хасковския хлебозавод. Новата цена стана факт, чак след като мастодонта също започна да продава по-скъпо. „Свършиха ни запасите от ланшна пшеница. Бе на цена 360 лв за тон, новата е на цена от 400 лв за тон без ДДС. Тоест 480 лв“ обясни директорът на Хлебозавод Хасково АД Тодю Тодев. Основната причина за поскъпването обаче е другаде. „ Токът уж поскъпна с 5-6 %. Но никой не казва, че нощната енергия поскъпна с 36 %, а ние основно работим на нощна енергия“. Хлебозавода обаче се държал, докато не поскъпнала и пшеницата. Че и дизелът.

Поскъпването всъщност е още по-голямо, след като на 16-ти март, всички производители намалиха грамажите от стандартните 700 за самун хляб, на 650. Обяснението бе, че се прави за да не скача продажната цена. Въпреки че сега е увеличена продажната цена, никой не обмисля връщане на старите грамажи.

Впрочем според господин Тодев, Хлебозавода няма нищо общо с цени от 70 и 80 стотинки. „Даваме им го/на магазините Б.А./ много по евтино. Как го продават си е тяхна работа“. Г-н Тодев обяви за фирмена тайна цената на която хлябът се пуска в търговската мрежа, но каза, че отстъпките били еднакви-към 15% от заявеното количество хляб. Само на Кауфланд се продавало по-скъпо.

От Хлебозавода не изключват ново поскъпване на насъщния след първи юли. Не прогнозират обаче с колко, щяло да зависи от много фактори.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини