От х:

Днес в x:

При първо нарушение - на проверовъчен изпит

Увеличаването на глобите не е механизмът, който ще поправи обстановката по пътищата. Промените в Закона за движение по пътищата трябва да са в посока проверка на знанията, а не по-високи парични санкции, заявиха от Българския автомобилен съюз (БАС). На пресконференция председателят на БАС Борис Гаврилов каза, че съюзът е изготвил пакет от предложения и механизъм, чрез който да се окаже въздействие върху цялото общество за ограничаване на пътно-транспортните произшествия, съобщи БТА. Те ще бъдат предложени за съгласуване с премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и транспортния министър Ивайло Московски още днес.

Едно от предложенията е при първо нарушение шофьорите да се явяват само на проверовъчен изпит, при второ - на проверовъчен изпит и двойна глоба, а при трето - да бъдат лишавани от правоуправление и да държат проверовъчен изпит.


Сега системата е ориентирана само към увеличение на глобите, което не е ефективно, а и не отговаря на възможностите на българина, каза още Борис Гаврилов. По думите му парите не са фактор за спазване на правилата, а точно обратното. "Колко още може да растат глобите - до 500, до 1000 лева, които да плащаме за всяко нарушение ли?", попита той.

Според него трябва да се увеличи и броят на въпросите за отделните категории, като - за В тя да бъде 45 въпроса, както е сега, но за професионалните като С, Д и Е се увеличи - до 105 въпроса.
От организацията са на мнение още, че в изпитните тестове не трябва да присъстват верните отговори.

Парите, събирани от глобите по пътищата, да отиват по две направления - контрол и превенция и обучение, предлагат от автомобилния съюз. В момента по закон 50 на сто от тях отиват в МВР за охранителни камери.
Това, което е необходимо и липсва, са полигоните и тренажорите, които да бъдат изградени с част от средствата, посочи Борис Гаврилов.

Преди дни стана ясно, че промяна в Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години за шофьори, когато са нарушени умишлено правилата за движение и по непредпазливост е причинена смърт.


В Закона за движение по пътищата пък бяха внесени промени, според които за преминаване на червено и неправилно преминаване през пешеходна пътека шофьорите да се наказват с отнемане на книжката за месец и глоба от 200 лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини