От х:

Днес в x:

Дянков обеща пари за паметника на X Родопски полк в Хасково

Държавата ще помогне с необходимите стредства за възстановяването на паметника на X Родопски полк в Хасково.Това заяви днес в областния град финансовият министър Симеон Дянков, който бе доведен на място от областния управител Ирена Узунова.

Виждал съм паметника само на снимка, показвал ми го е Божидар Димитров. Знаем всичко за него, той е първият в страната и е направен от самите войници. Ще отида при Божидар Димитров, за да видя сметките за необходимите суми за реставриране на паметника, допълни Дянков.

Теренът на бившата казарма ще се превърне в голям парк, който ще свърза два квартала. В момента тече бракуването на рухналите сгради от министерството на отбраната, обясни Ирена Узунова. Тя разказа на министъра и за идеята Хасково да стане център на националните чествания на 100-годишнината от Балканската война. Дотогава паметникът на X Родопски полк трябва да е възстановен.

На импровизираната пресконференция пред паметника Дянков отговори набързо на още няколко въпроса. Той потвърди, че църквите в пострадалите села Бисер и Лешниково ще бъдат ремонтирани от държавата. На въпрос откъде ще дойдат парите, финансовият министър посочи фонда на Министерския съвет за възстановяване на действащи храмове. До сряда следващата седмица разчетите за необходимите средства ще бъдат готови.

Аз съм против отпадане на изискването за био добавките към горивата, което наистина би могло леко да ги поевтини, заяви Дянков, помолен да коментира растящите цени на бензина. Да не забравяме, че освен чисто екелогичен ефект това изискване дава хляб и на много земеделци, производители на суровина на биодобавките. Дянков е и против идеята за времемно замразяване на цените на горивата. Имаме дългосрочен проблем – Иран, затова временното замразяване няма да свърши работа, обясни той. По отношение на акциза, в момента той е под минималното ниво на ЕС. Поели сме ангажимент данъкът да расте и до 2014 година да е в европейските граници, допълни Дянков.

Попитан за тиражирания наскоро слух за смяната на шефката на данъчното в Хасково Павлина Пашинова, финансовият министър категорично отрече това да е вярно. Напротив, доволен съм от Павлина и резултатите, които постига, каза той.

Но ще режем още данъчни дирекции, закани се Дянков. Трябва да има по-малко началници и повече инспектори, които вършат работата, допълни той.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини