От х:

Днес в x:

Болниците в хасковско пускали неизлекувани пациенти

Здравната каса констатира нередности в болничното лечение

Неспазване на критериите при изписване на пациенти е сред най-честите нарушения заради които болниците в Хасковско са били глобявани от регионалната здравна каса. За миналата година контролният орган е наложил санкции на обща стойност от 65 хиляди лева.

Неспазване на критериите за дехоспитализация означава от една страна, че се изписват хора, за които не е изпълнен задължителния по пътека минимален болничен престой, тоест на практика недоизлекувани. От друга страна- че не е завършен диагностично-лечебния алгоритъм съпътстващ лечението на болния. Например не се издава епикриза при изписване.

Любопитното е, че са констатирани десетки случаи на повторни хоспитализации за едно и също заболяване. Това ще рече, че за едно и също лице са изписвани няколко клинични пътеки в болници от областта, а и извън областта. Само при последващ контрол от страна на Касата, са засечени 27 такива случая, а при предварителен контрол-320.

Касата установила, че болниците са получили неправомерно от нея над 80 хиляди лева. Това са за отчетени и платени клинични пътеки, които при последващи проверки се оказва, че не са изпълнени според стандартите. Заради нарушени процедури, финансиращият орган е отказал да плати на болниците в областта 473 броя клинични пътеки.

Лечебните заведения в региона реагираха гневно на тази информация. Според тях данните са изкривени и създават невярна представа за масирани нарушения в лечебните заведения. По данни на болниците, само за миналата година, през МБАЛ Хасково са минали над 20 000 пациенти и поне още толкова през останалите болници. На този фон, 27 дублирани случаи са много под процента на каквато и да е статистическа грешка. Още повече, че при дублиране на пътеки, не се плаща на по-малкото заведение-ако пациент премине през Хасково и после потърси лечение в университетска болница, не се плаща на Хасково. От което следва, че Касата не е ощетена, защото платената пътека е само една.

От болниците обявиха, че идната седмица ще дадат брифинг за разясняване на ситуацията в болничното здравеопазване и взаимоотношенията му с Касата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини