От х:

Днес в x:

Дядо Николай благодари с орден за оставката на отец Антоний

Грамота и почетен знак за отец Антоний

Пловдивският митрополит Николай връчи орден и грамота на хасковският отец Антоний на свещеническа конференция в Пловдив. Официалният мотив за високата награда, са заслугите на отеца за развиване на духовния живот в хасковската епархия и ревностна служба на бога. Наградата била и по повод навършените през януари 85 години на Антоний, изкарани почти изцяло в служба на Бога.

Дори и в свещеническите среди обаче се шушука, че това е пенсиониране с чест на бившия архийерейски наместник на хасковска епархия, а знакът е един вид благодарност за доброволно подадената оставка от Антоний, преди няколко дни. След нея, центърът на духовния живот на епархията се измества от Хасково в Димитровград, поста архийерейски наместник се взима от тамошния отец Георги Тодев.

Публична тайна е че митрополит Николай недолюбва Хасково и не се разбира с кмета Георги Иванов. Дори бе забранил на светите отци да освещават новооткритите обекти в града. Напоследък обаче духовната блокада се пропука, местни свещениците се появиха в обкръжението на кмета и отслужваха служби на мероприятия организирани от общината.

За поведението на подопечните си отговорност носеше архийерейският наместник в лицето на Антоний.

В деня на пенсионирането си , самият Антоний коментира за Haskovo.net че оставката е заради напредналата му възраст и необходимост от повече грижи за жена си. Отчето бе на поста архийерейски наместник през последните 34 години.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини