От х:

Днес в x:

Надуваема класна стая учи децата на екология и география

    Надуваема класна стая под формата на земното кълбо привлече интереса на стотици малчугани от 2-ри и 3-ти клас на СОУ Васил Левски в открит час по Човек и природа. Вместо скучното подпиране на чиновете и приспивните монолози от катедрата, учениците научаваха за битието около нас под формата на шоу, водено и дирижирано от партньорите на Левски в тази част от образователния процес-фондация „Тайм“. Проектът на Фондация „ТАЙМ” е финансиран от Програма Биологично разнообразие и екосистеми по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, като в България се изпълнява чрез Министерството на околната среда и водите.

    Надуваемата класна стая представлява глобус с 6.5 метра височина, в който спокойно могат да се поберат 3 класа едновременно, доказаха учениците на Левски. В глобусът е интересно-Африка и Полинезия са на 1 ръка разстояние, Америка и Азия-на две. Ако нещо ти идва високо винаги можеш да отърколиш глобуса така, че северния полюс да се приближи до пода, а южния да отиде към тавана. И обратно.

    Преди онагледяването на Земята отвътре, учениците минаха открит урок за природата и по-специално опазването на дъбовете. Това са най-старите заселници по нашите земи, уточни Гергана Генчева от фондация Тайм, ръководител на проекта. В района на Хасково имало над 90 вековни дъба, които еколозите се борели да бъдат вписани в регистрите на МОСВ и по този начин да бъдат спасени от отсичане. Акцентът върху дърветата не е случаен, проектът започва по време на седмицата на гората и продължава по други градове в съзвучие с еколожки поводи и международни дни за опазване на околната среда. Надуваемата класна стая идва в Хасково от Враца, , а после продължава похода си в София и Пловдив. Началото й е било от миналата година когато са били обиколени Плевен и София.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини