От х:

Днес в x:

Американците харесаха Корен за полигон на спец частите си

Корен бил идеален за щатските спецчасти

Американските специални сили са харесали изключително много полигона край Корен, за своите тренировъчни мисии и учения. Янките сериозно обмислят да сменят щаб квартирата на сухопътните си войски в България от сливенското Ново село с Хасковско. От 6-ти до 16-ти октомври американски части за пръв път тренираха с българските си колеги на най-големия сухопътен полигон в България и останали очаровани. Според тях теренът предлагал повече възможности и бил много по-близък до реалистичния, дори и от собствената им тренировъчна база в Хохенфелц Германия. Последното между другото потвърдиха и военните от Кенанския батальон на поделение 52 740, които вкупом се изредиха да тренират в Германия, с НАТО.

„Много бяха доволни - и началникът на техния контингент и американската посланичка/ наблюдаваща днешното учение б.а./. Казаха че заради пресечения терен тук могат да се осъществяват по-голям набор от тактически задачи“ сподели командващият сухопътните сили на БА ген.-майор Андрей Боцев. Генералът бе изключително доволен от видяното днес на Корен, понеже станало ясно, че подготовката на нашите бойци е напълно равностойна дори на елитните американски подразделения, какъвто се явява корпуса на Морската пехота. Ако прехвърлянето стане факт, с американците ще дойде цялата логистика и услуги, които обслужват американската армия в България и за които янките си плащат щедро. 

Над 900 български и американски военни днес тренираха нападения, отбрана и специални операции в заключителното учение за сертифициране на българската 5-та Батальонна бойна група. Отвъд помпозното си натовско название, това означава хасковския механизиран батальон, плюс групички от други поделения с логистични и поддържащи функции-разузнаване, психологически операции, спец-части/с американци в ролята/ и военна полиция. Разликата между батальонната бойна група и класическия батальон е, че втория е планиран само за армейски операции тип в състава на по-големи войскови контингенти, докато групата е далеч по гъвкава – може да действа изолирано и да осъществява задачи по конвой, охрана, обезвреждане на терористи и мироопазващи и хуманитарни мисии. По правило тези групи се радват на масирана въздушна поддръжка, но янките обявили че за нуждите на сертификацията това не е необходимо, така че самолетите и хеликоптерите бяха спестени.

За сметка на това имаше мащабно разгръщане на броневи части и масиран артилерийски огън тип „валяк“, а пехотата изстреля повече боеприпаси от средностатистическа война в бананова република. Ударната сила на съвместния контингент бяха хасковлиите от поделение 52740 които толкова впечатлиха американците, че морският пехотинец Джон Маккомб спонтанно възкликна, че те/нашите/ са добри, колкото тях. Бил много впечатлен от тактическата и въобще войскова култура на българите и тяхната подготовка. 24-годишният мъж от Чикаго сигурно ги разбира тези работи след като вече е Първи лейтенант, което си е най-висшия лейтенантски чин в щатската армия. Тъмнокожият пехотинец бе любезен и словоохотлив по адрес на своите български колеги и България въобще, но устата му бе като закопчана с цип на въпроса колко пари получава като щатски „морийн“. Когато все пак разкопча ципа, успя да разсмее всички като заяви че парите не били важни, бил заради тръпката и предизвикателството. Което може и да е вярно, понеже това в България била първата му мисия въобще и барут засега е помирисвал само на учения и тренировки.

Г.Христов

Американският посланик Марси Рийс бе доволно от учението и полигона в Корен

Пукотевицата бе страхотна
Лейтенант Джон от морската пехота изрази възхищение от българските рейнджъри
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (34)

  • 1
    66
    666_1413459093
    72 -11
    14:29, 16 окт 2014
    Как няма да им хареса на американците полигина в Корен, нали за тях е по добре да замърсяват нашата природа, а не тяхната си.Смотана ни държавата.
    • F1
      F1
      40 -11
      17:36, 16 окт 2014
      Mamicata im da eba amerikanska mar6 ot Balgaria MI6KI,toia mangal kav e na snimkata miasa na kalaidjia
    • Ал
      Алекс
      9 -25
      21:48, 16 окт 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    То
    Тоя ли ни е еталона?
    32 -9
    14:34, 16 окт 2014
    Тоя е смотан новобранец, за пръв път му е.
  • 3
    То
    Тоя ли ни е еталона?
    46 -14
    14:38, 16 окт 2014
    Сегашните кадрови войници са абсолютно неподготвени спрямо наборните войници от преди 25 години. Щом са равни на американците, колко ли струват американците???!!!
    • Ka
      kaler
      8 -1
      01:18, 17 окт 2014
      цент не струват!
  • 4
    Ди
    Димитров
    44 -24
    14:48, 16 окт 2014
    Руснаците ще ви оправят! Колкото и да тренират войнствените американци, нямат шанс срещу руснаците.А нашите лакеи като този генерал в случай на война първи ще подвият опашки.
    • F1
      F1
      19 -5
      17:41, 16 окт 2014
      Mnogo to4no kazano evala za komentara.
    • Jh
      JHB
      5 -16
      22:53, 16 окт 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      6 -2
      09:10, 17 окт 2014
      Кои руски войници видя да в ковчези ??? Май ти не следиш политиката в района на конфликта...руски войници,но с украински униформи са разгромени и то цели войскови подразделения са останали на критичния минимум и без личен състав.не могат да се справят с едни доброволци,макар че аз лично знам,какво значи доброволец...доброволеца е крайно убеден и надъхан войник за определена кауза...доброволци бяха и есесовците през втората световна война...в крайна сметка ако някой не е в час за какво се бият там нека да чуе: там става въпрос за една поредна битка на световното чифутско правителство срещу последния им противник не толкова,защото са руснаци,а защото са православни и разполагат с доста енергийни ресурси.когато падна берлинската стена един мастит чифутин каза,че следвщия враг срещу когото ще се воюва е православието...да не забравяме,че това православие и първата руска държава сме я създали ние българите,а това само по себе си е битка на юдеите срещу хилядолетния им омразен враг българите...от древни времена има битка между два основни конкурента по влияние на огомни територии от азия и европа...българите и рода дуло създали множество държави стигайки япония, америка,египет обхващайки територии от северния полюс до екватора...трикольора е още от най древни времена бялото означава севера,който е в сняг и ледове,зеленото е териториите с умерен климат,а червеното е териториите около екватора...ние сме основоположниците на арийската раса,която населява тези територии и всички тия народи носят нашите гени...това съм го научил от моя дядо,който го е учил от истинските учебници преди еврейския преврат 09.09.1944 г...
  • 5
    No
    nov
    26 -17
    16:22, 16 окт 2014
    Българският войник,сержант /подофицер/, старшина /фелдфебел/, офицер и генерал винаги са били първи по храброст, блестящи защитници на Родината. Сегашните военнослужещи от БА също си вършат добре работата, така че не се упражнявайте по техен адрес. Армията ни не е виновна,че е в това състояние.
  • 6
    Ту
    турунджу
    46 -4
    16:31, 16 окт 2014
    Армията ни винаги е била на ниво, защото сме българи. За сегашното положение са виновни така наречените политици, повечето от които не бяха помирисвали казарма или единственото което са правили там е било да се скатават и да реват като ученички... Не е лошо всички момчета да изкарват по 6 месеца в казармата и тогава ще са истински мъже с много умения и стабилна психика, а не педали като днешните богопомазани мамини синчета!
  • 7
    Ша
    шашкънов
    22 -4
    18:16, 16 окт 2014
    Българска армия имаше при социализма150000 души Сега тия 20000 от които 1000 или 2000 са жени си е жив кахър Да сме благодарни на ердоган че си има работа с кюрдите и ислямска държава та не е рекъл и за 5 часа да е достигнал до видин и русе
  • 8
    Во
    войник
    25 -3
    18:37, 16 окт 2014
    Големи софри имаше в палатките на Корен и много ракия се изпи,там победихме в пъти нашите американски колеги които зачервяват бузите на първата ракия
    • Fe
      ferdinant
      11 -5
      18:52, 16 окт 2014
      Nikav hui ne stava ot vas otkasacii,pak na amerikanskite vi kolegi da im go turia v gaza.
  • 9
    Ha
    haskovliq
    6 -4
    18:39, 16 окт 2014
    koy gi iska tezi tuka tapite amerikanci,a dori i da bqha nqkakvi skusani rusnaci dolni!za6to trqbva d ani zamarsqvat prirodata s tapite si voenni eksperimenti? za6to sa ni na nas takiva hilavi spec 4asti otksasani da voyuvat za nato zaradi shibanata amerika i da si navli4ame omraza ot razli4ni svetovni darjavi s koito dori si nqmame gram politi4eski otno6eniq? koy e suglasen tuka da ima takiva poligoni na koito da trenirat qnki be daeba?
  • 10
    Ми
    Мина
    23 -5
    19:18, 16 окт 2014
    Янките винаги наблягат на това,че регионът ще живне покрай тях,а после дори минералната вода си носят от Щатите.Баламосват ни, и последното,което ще научим е какви боеприпаси ще се тестват на този полигон.Хайде да не го харесват чак толкова .
  • 11
    Ос
    Ос Тана
    19 -3
    19:33, 16 окт 2014
    Гол г@з и мазна баница безплатно никой не отказва! Само отрови и болести могат да оставят у нас бъхливите янки и нанки.
  • 12
    Ni
    Night Rider
    10 -15
    19:39, 16 окт 2014
    Ей аскюски селяци, първо турците ви пречеха, сега... Виж коментара
  • 13
    Ма
    Маркова
    10 -3
    21:58, 16 окт 2014
    Щуе стане същото като в Ново село.Болести,отрови и унищожение на жилищата,поминака на околните села.Трябва да ги спрем!
  • 14
    Jh
    JHB
    3 -8
    23:07, 16 окт 2014
    Браво, добре че са тук американците, иначе оня рус... Виж коментара
    • Бе
      Беко Шайбеко
      5 -2
      23:38, 16 окт 2014
      Отивай да флейтиш на американците, че по-бързо да си вдигат чуковете и да заминават за Ирак. Там забъркаха доста гнусна каша, ако искаш заминавай с тях!
    • Jh
      JHB
      4 -3
      00:24, 17 окт 2014
      Хаха, как се радвам - руснаците го издухаха, - без тях вече на територията на България. И президентът ни,
      им го каза вече няколко пъти.
  • 15
    So
    son
    0 0
    23:50, 16 окт 2014
    I nai veche bg solldgara vecge goni 35-40 ameriacan soldgara 18-25

    I po zle ste stava armia ot ...

  • 16
    Ба
    Бат Танас
    5 0
    23:52, 16 окт 2014
    Таа сватя да га гледам, кадга мотьката с'йе заборила. Оть така ма кузум?
  • 17
    За
    запознат
    4 -1
    09:06, 17 окт 2014
    Стига си чешите езиците ами да се ме единни зашото исляма чука на вратата ни .А във връзка с руснаците и американците всички са еднакво виновни за днешното не стабилно състояние в света и двете страни искат да ударят Европа тя им е трън в очите
  • 18
    Па
    Пагане
    1 -1
    09:54, 17 окт 2014
    "О, неразумний юроде, поради что се срамиш..." да изречеш името на ПП "Атака", която единствена протестира срещу американските военни бази у нас, а само се правите на патриоти? Лесно е да се перчиш тук, във форума, като голям бабаит, ама, я да излезем заедно всинца - никога няма да го видя! Затова мълчете и си трайте - под чуждия ярем! Ние сме си навикнали на робство!
  • 19
    Ме
    Местни селяни
    2 -2
    10:01, 17 окт 2014
    Хора,нека да кажем веднъж НЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ В КОРЕН!Ние от околните села,ще бъдем отровени,децата,животните и природата.
    Нека веднъж нещо да зависи от нас в тази държава!
    Ще направим жива верига пред танкове и оръжия!
    Стига са ни тровили!
  • 20
    Па
    Пагане
    1 0
    10:05, 17 окт 2014
    Бат Танас, чудесно чувство за хумор, поздравления! Вие направо сте обрисували простолюдието - все едно виждам онази невежа бабичка от средновековието, минаваща покрай кладата, на която горели еретик /като Николай Коперник и много други учени глави, които разваляли канона на официалната църква!/ и побързала да стъкне съчки в огъня! О, санта семплицита!
  • 21
    Re
    redduck
    3 -1
    10:16, 17 окт 2014
    Негри,педерасти,легионери,това си е американската армия,а оръжието й_скъпи игра4ки,за да пе4елят евреите от него.Само руското оръжие е направено за битки и победа,не съм ли прав..?
  • 22
    Па
    Пагане
    1 0
    10:21, 17 окт 2014
    Знаете ли, че още от средата на 19 век у нас са кръстосвали мисионери "да налагат християнството", но те както и сегашните безбради момчета с черни костюмчета и бели ризки от различни мисии имат друга основна мисия - да събират информация многостранна, между другото и за народопсихологията ни. Те познават историята ни по-добре от самите нас. Те вече знаят що за народ сме - докато се организираме и повечето сме се продали дори за по-малко и от 30 сребърника! Местни селяни, определете час, дата и място, пък да видим!
  • 23
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    0 0
    13:59, 17 окт 2014
    ai stigate draska am varte i protestiraitee mi6ki - ili va sram koza kajat kom6iiteee xaaxaxaxaxaxax
  • 24
    За
    запознат
    1 0
    14:39, 17 окт 2014
    Къде бяхте преди 10 11 1990 г полигона в Корен е от 60г всички сте патриоти под масата аз съм израстнал край този полигон а сега ревете
    • Не
      непознат
      0 0
      14:45, 17 окт 2014
      Нашите си ***** не миришат.
Последни новини