От х:

Днес в x:

Вече пътуваме споделено и в България

Първото българско мобилно приложение за споделено пътуване вече е факт. То дава възможност на непознати да поделят разходите си за придвижване в обща посока.

Заместник-министърът на околната среда и водите от служебния кабинет Владимир Дончев взе участие в новата платформа със симулация на собствен маршрут и показа как споделеното пътуване може да се организира само с няколко клика на телефон. „Споделяйки пътуването си, не само подобряваме здравословното си състояние и тонус, но понижаваме емисиите на парникови газове, причинени от задръстванията, и най-вече - повишаваме качеството на живот в населените места“, каза Владимир Дончев при първата демонстрация.

Първото мобилно приложение за споделено пътуване у нас е безплатно и вече e достъпно за смартфони с операционна система Android в Google play. За телефони, работещи с iOS, ще може да се сваля от App store от началото на месец ноември.

Приложението е разработено в партньорството на една от най-успешните български платформи за пътуване Aha!Car и организаторите на информационната кампания на Европейската комисия - “Do the right mix – Придвижвай се разумно“. Акцент на тазгодишната кампания е по-умното и оптимизирано използване на личния автомобил.

Споделеното пътуване е много популярен начин на придвижване в Америка и Западна Европа. Представлява уговорка между пътуващи в една посока да използват един автомобил, вместо всеки да пътува сам със своя.

Америка, Испания, Австрия, Нова Зеландия, Швеция, Норвегия и Индонезия дори са обособили отделна лента за споделено пътуване, защото то се възприема като мярка за намаляването на трафика и лимитирането на въглеродните емисии.

Още в първия ден на заработването на родната платформата, мъж от Димитровград публикува в 5 сутринта оферта за споделено пътуване от Бургас за Димитровград  на цена 15 лева за 10-ти октомври. Времето за реагиране, посочено от него беше 1 час. По принцип  това е традиционният начин за уговорки по цял свят.

А този начин на придвижване става  все по-популярен и предпочитан като избор. Разбира се, в началото сред дамите се забелязва известно недоверие към тази услуга, сочи статистиката от практиката по света. Затова с цел да направи споделеното пътуване удобно и за тях, Aha!Car е разработил и функцията "Ladies Car". Чрез нея дамите могат да си осигурят пътуване изцяло в женска компания, така че да бъдат напълно спокойни за сигурността си.

 

Ето и някои любопитни подробности:

-Ако всеки пътува споделено поне един ден в седмицата, движението по пътищата ще се намали с над 20%.

-Според AlixPartners до 2020 г, около 1.2 милиона автомобила няма да бъдат продадени, респективно ще бъдат спестени въглеродните емисии от тях, благодарение на споделеното пътуване.

-В Лондон скоро ще бъде предложена и услуга за споделено пътуване с електрически автомобил. Тя ще ще позволи на потребителите да резервират автомобили за кратки пътувания между обособени места за паркиране.

-Към момента в www.ahacar.com регистрираните потребители са близо 1600 от 19 български града. От тях 44.85% от тях са жени, а 54.15% - мъже. Най-много са споделено пътуващите от София -71% от всички.

-Платформата Aha!CAR е създадена от Красен Костурски, Калоян Илиев и Аспарух Петров. Освен че удовлетворява основната потребност на търсещите и предлагащите споделено пътуване за среща, има и отделен модул, който популяризира културни, социални, етно и благотворителни събития в Балканския регион. Така меломаните например могат да ходят на концерти със споделено пътуване, което особено при далечни дестинации ще им ляга в пъти по-евтино.

 М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини