От х:

Днес в x:

Хасковски адвокат на път да промени закона за Арбитражния съд

Тодор Ташев

Хасковският адвокат Тодор Ташев е на път да промени Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в който е описана регистрацията и дейността на Арбитражните съдилища. Такъв частен съд се появи и в Хасково – Арбитражен съд “Юстиция”, в началото на тази година. Негов председател е Христо Димов.

В началото на октомври хасковският юрист е получил официално писмо от министерството на правосъдието, в което го уведомяват, че неговият доклад-разработка по темата ще бъде предложен за разглеждане от междуведомствена група за промяна в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Предложенията на Ташев са за създаване на правна рамка за регулация на тези юридически лица, които се занимават с правораздаване. Обсъждането на неговите предложения се очаква да стане до края на месец октомври. Писмото е подписано от Николай Минев, шеф на дирекция ”Електронно правосъдие и регистри” в министерството на правосъдието.

При появата на арбитражния съд “Юстиция” в Хасково Тодор Ташев обяви публично съмненията си от подобно правораздаване. Забележките му бяха многобройни, но основното в тях бе така нареченото “мълчаливо съгласие”. Според правилника за работа на Арбитражния съд възражение срещу легитимността и представителността му могат да се направят най-късно с отговора на исковата молба. На практика това означава, че ако някой не отговори изобщо, или пък не заяви изрично, че не ги признава за арбитър, това автоматично означава, че е съгласен казусът му да бъде решен от този съд. Примерът, който даде Ташев, бе за някой от монополостите – например мобилен оператор предявява иск в Арбитражния съд срещу баба Пена. Съдът изпраща иска на жената и последното, което ще й хрумне, е да заяви, че не ги признава за съд. Освен това според правилника на Абритража спорът може да се разглежда и в отсъствие на ответника. Тоест някой може изобщо и да не разбере, че е осъден. А след решението на Арбитража, което може да се обжалва само пред Върховен касационен съд, следва съдия-изпълнител.

Тези частни съдилища са различни от Арбитражния съд при Търговско-промишлената палата. Там за да започне изобщо процедура, задължително се изисква писмена декралация от двете страни, че са съгласни спорът им да бъде разгледан, както и че се съгласяват предварително с решението на арбитъра.

През пролетта Тодор Ташев изпрати писмено запитване до Окръжна прокуратура и Окръжен съд в Хасково по повод странните правила за работа на частния съд. Сред аргументите му бе и факта, че в правния мир в България не съществува понятие “мълчаливо съгласие”. Магистратите обаче стигнаха до извода, че законът не е нарушен. Затова Ташев изпрати правната си разработка в министерството на правосъдието с предложения за промени в самия закон. Явно там са приели аргументите му за достатъчно основателни.

Тодор Кръшков

Пресдседателят на арбитражен съд "Юстиция" в Хасково Христо Димов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини