От х:

Днес в x:

Професор Овчаров разкри единствения крепостен кладенец в Родопите

  • 19:52, 18 окт 2023 г.
  • 3704
  • 0
  • 3
Екип на Регионалния исторически музей в Смолян започна разкопки в местността Света Неделя, която се намира между Златоград и Неделино. Археолозите стигнаха до крепостна стена. В района се намира и единствения крепостен кладенец в Родопите.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Иб
    Ибрахим
    3 0
    21:58, 18 окт 2023
    Този професор е пълен лаик. Нищо незнае за този връх и крепост. По-добре питайте краеведа на гр. Златоград и околностите му - г-н Величко Пачилов, за да иматежвсна представа кое как е.
    • Съ
      Същия
      3 -1
      22:40, 19 окт 2023
      Величко Пачилов
      В книгата ми ЗЛАТОГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ – второ издание в 2016 г. от поредицата книги на Етнографския комплекс - Златоград съм написал това, което се знаеше за СВЕТА НЕДЕЛЯ от златоградчани родени след 1880 г. Останки от крепостната стена откъм северната страна на Долните колиби, т. е. зад тях, съм виждал на повърхността. Надявам се да се виждат и днес. Разкопките, които се правят сега северно от параклиса вероятно са до входа на крепостта. Що се отнася до кладенеца, той очевидно е извън стените на крепостта и може да се предполага, че е изкопан в по-ново време след построяването на параклиса в 1916 г. и след това при строителството на поредицата колиби използвани през лятото за почивка от златоградчани. Спомням си много добре, че в моето детство - края на трийсетте и началото на 40-те години на миналия век, когато на върха за празника на Света Неделя се събираха много хора, вода за пиене се докарваше на върха от съседните колибари в продълговати малки бъчви по една от двете страни на самара на магарето. Чепът им беше в задното дъно и летуващите в колибите си пълнеха съдовете оттам, както си бяха на самара. Поради маловодие на кладенеца през втората половина на миналия век служители в ГОРУБСО – златоградчани и други доброжелатели под ръководството на инж. Живко Хекимов (1919-2006) хванаха водата от извор разположен доста по-ниско на северния склон, прокараха ток и с високонапорна руднична помпа пълнеха направения също от тях голям резервоар на най-високото – в Горните колиби. Надявам се това водоснабдяване да работи и до днес.
      19.10.2023 г. Величко Пачилов

Категории

Последни новини