От х:

Днес в x:

Боляровски яйца смачкаха конкуренцията на пазара

Домашните яйца се харчат като топъл хляб

Яйца от щастливи боляровски кокошки утрепаха конкуренцията на птицефермите, изложена на хасковския зеленчуков пазар. Черупчестият деликатес отглеждан по боляровските ливади бе два пъти по-голям от нефелните яйчица дошли от носачки на конвейер. На всичкото отгоре, бяха и с 50% по евтини, гордо изтъкна възрастна женица изложила продукцията си пред бизнесцентъра. Жената не правила проучване на цените по пазара. Тук била много рядко, когато кокошките и имали свръх производство, както в момента. Предлагаше яйцата на 20 ст и гарантираше качеството им. И тя и внуците и ги ядели. Компания и правеше, друг продавач-възрастен мъж, също от Болярово. 

Бърз поглед по масите на пазара показа, че най-евтината цена на яйцата е 30 стотинки с плавно покачване до 38. Имаше и една кора на 28, но освен счупено яйце-мостра в нея, не видяхме нещо за продажба. 

Купувачите със сигурност предпочитат домашните яйца, дори първо питат за такива, признаха продавачи по сергиите. Няма и как да бъде заблуден клиентът, понеже характерния жълтеникаво-оранжев цвят по черупката, не може да се докара в поточните линии. Затова повечето от бабите и дядовците получават още от сега заявки за Великден. Освен по-добрия вкус на яйцата от паслите на воля кокошки, цената на домашното винаги е по-ниска. От две седмици, купешките яйца непрекъснато поскъпват, като се носи мълвата, че за Великден щели да струват по 50 стотинки. Или поне най-едрите, тези, от така наречените „щастливи кокошки“, които са гледани в по-големи курници. 

„Сичките ни кокошки са щастливи. Имат си петли“ категорични бяха боляровци. 

Г.Христов

А боляровските яйца са най-добри от всички
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини