От х:

Днес в x:

"Откриха" живот на Земята по отражението му на светлината на Луната

Европейски и чилийски астрономи са успели да "открият" живот на Земята, наблюдавайки отражението му в светлината на Луната с помощта на на телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория в Чили, съобщи "Нейчър".

В изследването си учените са използвали спектро-поляриметрията и Земята като модел за наблюдение.

"Ние използвахме специален метод - наблюдавахме сиянието на Земята все едно е екзопланета. Слънцето осветява Земята и част от тази светлина после се отразява от нашата планета и пада на Луната. Тя се отразява от повърхността на Луната, която от своя страна служи като гигантско огледало и препраща лъчите обратно към нас. Именно това наблюдавахме с VLT" - обясни Майкъл Стержик от Европейската южна обсерватория в Сантяго, ръководител на екипа.

Стержик и неговите колеги са анализирали земното сияние за уточняване на тези негови характеристики, които свидетелстват за наличие на пригодна за живот атмосфера и признаци за съществуване на зелена растителност. В работата си учените са извършили два цикъла от наблюдения на лунния диск, през април и юни 2011 г. Те са изучили спектъра и поляризацията на земната светлина, като са използвали инструмента FORS на телескопа VLT.

Наблюденията са били избрани така, че в първия случай Луната е отразявала светлината от континенталните и океански участъци, а във втория - само морска територия.

 Учените са сравнили спектрите и са установили общите неща между тях и разликите. Астрофизиците са открили ярки съвпадащи линии, които съответстват на високата концентрация на кислород, озон и вода в атмосферата на "екзопланетата".

Според учените съществуването на зелена растителност може да бъде определено по светлинните "следи" на фотосинтезата - характерни изригвания в червената част на спектъра. Те са видими добре, дори когато с растителност е покрита едва 10 на сто от територията. Учените твърдят, че биомаркерите - знаците, които показват присъствието на живот, се виждат добре в светлината, отразена от Земята. Сега се разработва ново поколение телескопи, с чиято помощ тези биомаркери ще бъдат открити, ако съществуват.  

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини