От х:

Днес в x:

Брюксел ни погва заради кюмбетата

Шефът на РИОСВ Хасково Димитър Илиев (вляво) и заместникът му Любомир Дайновски

Има реална опасност Брюксел да започне наказателна процедура срещу България заради редовното превишение на фини прахови частици във въздуха. За това предупреди днес директорът на РИОСВ Хасково Димитър Илиев на пресконференция, на която екоинспекцията отчете дейността си за миналата година.

В региона нормите на запрашеност на въздуха са многократно надвишавани. При допустими превишения до 35 дни годишно, за миналата година са регистрирани 111 дни в Хасково, 119 в Димитровград, 123 в Кърджали.

„Общините трябваше да изготвят планове за справяне с проблема „запрашеност на въздуха“, но не всички са го направили. Планът на Димитровград например е съгласуван с РИОСВ, но на Хасково не е“, обясни Илиев. Според шефа на екоинспекцията обаче не е по силите на общините да се справят с този проблем, защото основен замърсител на въздуха с фини прахови частици са печките на твърдо гориво. „Тук решението ще е много трудно и трябва да се взема на държавно ниво“, допълни той.

„Вината за прашния въздух над 90 процента е на печките с твърдо гориво. През лятото превишения няма, но през зимата от 30 дни в месеца, в над 25 регистрираме запрашеност над нормата. Но тук става дума за домакинства, а не за промишлени предприятия или фирми, които можем да санкционираме“, обясниха от РИОСВ.

През последните години много домакинства изоставиха отоплението с електричество и парно, защото не им е по джоба. Ако ЕС наистина започне наказателна процедура срещу България, то ще е срещу ниския стандарт на живот, довел до връщането на кюмбетата вкъщи.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини